New York og London i druknefare

Det er langtfra kun lavtliggende øgrupper som Seychellerne og Maldiverne, der står til udryddelse af vandstandsstigninger - også New York og London er i helt reel fare

Manhattan er i reel risiko for at blive oversvømmet i dette århundrede, påpeger ny klimaundersøgelse i tidsskriftet Nature. (Arkivfoto: AP)
Manhattan er i reel risiko for at blive oversvømmet i dette århundrede, påpeger ny klimaundersøgelse i tidsskriftet Nature. (Arkivfoto: AP)

Eksperterne er efterhånden ved at indse, at de mange dystre klimaberegninger har slået fejl: De er alt for konservative - vandet kommer til at stige mere og hurtigere, og CO2-udslippet bliver sværere at reducere.

Senest viser nye undersøgelser, at vandstanden med stor sandsynlighed vil stige mindst tre meter inden udgangen af det 21. århundrede - hvilket vil få katastrofale følger for store kystbyer som New York, Tokyo og London, skriver avisen Daily Telegraph.

Og København og Århus, kunne man tilføje.

Måske fire eller seks meter
Det er Grønlands og Antarktis' is, der smelter og får verdenshavene til at stige. Desværre ingen nyhed. Men med en alarmerende hastighed, kan man læse i det seneste nummer af tidsskriftet Nature.

Det er studier fra den seneste mellemistidsperiode, der har fået forskere ved National University of Marine Sciences i Mexico til at slå alarm. Deres undersøgelser viser nemlig, at vandstanden kan stige eksplosivt, hvis den bliver 'provokeret' af udefrakommende faktorer, som eksempelvis store mængder smeltevand fra isbjerge.

Forskeren Paul Blanchon, der har ledet undersøgelsen publiceret i Nature, vurderer, at de omtalte tre meters stigning i den globale vandstand, muligvis bør revideres til fire eller så meget som seks meter.

Dårligt nyt til de, der tænker, at stigninger i vandstanden er noget, folk i Bangladesh og på Maldiverne må slås med. Men et vink med en vognstand om, at politikere verden over skal til at tage nogle upopulære, men nødvendige beslutninger, hvis de dystre fremtidsudsigter skal ændres.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere