Afvist af bus-chauffør fire gange

Buschaufførere får tørklæde-debat til at blusse op - skal tilslørede kvinder vise ansigt i bussen

Beklædningen niqab skaber igen debat - skal kvinder vise ansigt eller ej i busserne. (Modelfoto: colourbox)
Beklædningen niqab skaber igen debat - skal kvinder vise ansigt eller ej i busserne. (Modelfoto: colourbox)

Buschaufførere flere steder i landet har fået tørklædedebatten til at blusse op igen, og nu bliver også politiet inddraget i en af sagerne.

- Jeg blev rigtig vred og begyndte at græde, siger 41-årige Amina Farah Suleiman fra Odense til Fyens.dk.

Hun har på få måneder oplevet at måtte forlade bussen i Odense, fordi hun var iført en såkaldt niqab, en beklædning, hvor kun en smal stribe ved øjnene ikke er tildækket.

- Jeg kan ikke se, hvem du er, sagde chaufføren, da kvinden senest blev nægtet adgang til bussen.

Chaufføren ville ikke godtage den somaliske kvindes månedskort til bussen.

- Jeg kører ikke, hvis du ikke stiger ud, sagde han ifølge den fortørnede kvinde, der oplevede episoden som voldsomt ydmygende.

I Århus har en niqab-klædt kvinde fortalt, hvordan hun blev afvist i bussen.

Anmeldt for racisme
Det er den episode som ifølge Stiften.dk nu har fået kvindens mand til at anmelde busselskabet Arriva til politiet for racisme.

Ifølge dansk lov må man ikke diskriminere personer på grund af race, hudfarve, national eller etnisk oprindelse, tro eller seksuel orientering. Hvis dette sker, kan det straffes med bøde, hæfte eller fængsel i op til seks måneder.

I mandags blev kvinden Houria Nouioua afvist af chaufføren på linje 107, da hun stod på bussen i Viby. Chaufføren henviste til, at hun var maskeret. Det mente han var forbudt, fordi han - viste det sig - troede at maskeringsforbud under demonstrationer også galt i busser.

Sagen fra Fyn, hvor buschaufføren krævede at kunne sammenligne kvindens ansigt med foto'et i buskortet får også politikerne til igen at diskutere tørklæder.

Det er urimeligt
MF fra venstre, Inger Støjberg siger: - Det er helt urimeligt, at man bliver smidt af en bus, fordi man går med religiøs hovedbeklædning, mens transportminister Lars Barfoed (V) mener, at man jo kan købe en kontantbillet eller et klippekort, hvis man ikke vil vise sit ansigt.