Ingen tørklæde-kvinder i norsk politi

Ydmygelsen er total for Norges justitsminister, Knut Storberget. Efter 16 dages stormvejr må han droppe sin upopulære beslutning om at lade landets politikvinder at bære Hijab

Iranske politikvinder må gerne bære tørklæde. Det må de svenske også. Men de norske og danske må ikke. (Foto: AP)
Iranske politikvinder må gerne bære tørklæde. Det må de svenske også. Men de norske og danske må ikke. (Foto: AP)

Muslimske politikvinder i Norge må fortsat lade tørklædet blive hjemme, når de trækker i arbejdstøjet. Norges justitsminister tillod ellers forrige torsdag politiet at bære hovedbeklædningen Hijab. Siden har han fået tæsk i medierne, af befolkningen og af oppositionen. Mange mener, at det er forkert at lade politiet skilte med religiøse tilhørsforhold, da det kan give indtryk af, at betjente er partiske i forhold visse dele af befolkningen.

Desuden er det kommet frem, at tilladelsen tilsyneladende er givet af embedsmand bag ryggen på justitsministeren, som tilhører Det norske Arbeiderparti.

Knut Storberget har hele tiden argumenteret for, at ophævelse af tørklædeforbuddet vil gøre det lettere at rekruttere politifolk hos minoritetsgrupper.

Kræver ministeren fyret
I går afbrød Storberget sin vinterferie for at genoverveje forslaget, og i dag gik han så på landsdækkende tv og proklamerede, at det igen er forbudt for landet politifolk at bære den religiøse beklædningsgenstand.

- Jeg har konkluderet, at det ikke er så tungtvejende et virkemiddel for at fortsætte det gode arbejde med at rekruttere fra minoriteterne, at man skal gå videre med et sådant forslag, sagde Storberget ved en hasteindkaldt pressekonference fredag eftermiddag.

- Det gælder både processmæssigt for min del, men også indholdsmæssigt, sagde justitsministeren.

Hos oppositionen er der tilfredshed med beslutningen, men nogle råber på, at ministeren skal afskediges på grund af sin farceagtige håndtering af tørklædesagen.