Tudeprinsen af Kongsvinger

Asger Jensby bryder grædende sammen i sit 1000 kvadratmeters palæ: - Men vi er en helt almindelig familie, der sagtens kunne bo på 250 kvm

- For et par uger siden var jeg tre milliarder værd. Og så bliver IT Factory over en nat pludselig nul kroner værd. Hvem kan klare det, spørger Asger Jensby, der kun ville fotograferes uden for sit palæ, en smuk, trelænget trævilla uden for Kongsvinger, der ligger 70 km øst for Oslo. (Foto: Ernst van Norde)
- For et par uger siden var jeg tre milliarder værd. Og så bliver IT Factory over en nat pludselig nul kroner værd. Hvem kan klare det, spørger Asger Jensby, der kun ville fotograferes uden for sit palæ, en smuk, trelænget trævilla uden for Kongsvinger, der ligger 70 km øst for Oslo. (Foto: Ernst van Norde)

KONGSVINGER (Ekstra Bladet): Igen og igen bryder den 60-årige mand sammen.

Øjnene bliver fugtige, tårerne triller ned ad kinderne, stemmen knækker over, og manden vender sig bort for at skjule sin afmagt, før han atter tager sig sammen.

Ekstra Bladet er på besøg hos IT Factory-chefen Asger Schelde Jensby i hans prægtige norske palæ - en smuk, trelænget trævilla med 1000 kvadratmeters beboelse. 250 kvm til hvert familiemedlem.

Han har lånt 20 millioner kroner af Stein Bagger for at bygge palæet, der sandsynligvis er mindst 25 mio. værd.

Alene køkkenet har kostet tre millioner.

Her er Eva født og opvokset
Her på Nesterby Allé 2 i 2211 Kongsvinger bor den sidste tids mest omtalte dansker sammen med sin 41-årige norske kone, Eva Kristin Snare Jensby, og deres to små børn.

Det gør de, fordi Eva er født og opvokset i Kongsvinger.

Tårerne skyldes en blanding af udsigt til en økonomisk nedtur af de helt store blandet med stærke og vrede følelser mod den mand - Stein Bagger - som Jensby mener, er skyld i hans håbløse situation:

Står her med et alt for stort hus
- Nu står jeg her med et alt for stort hus, som jeg måske må skille mig af med, forklarer it-bossen, mens en klump i halsen på ny får stemmen til at svigte:

- Men vi er en helt almindelig familie, der sagtens kunne bo på 250 kvadratmeter.

- Jeg føler fuldstændig afmagt. Min underskrift er forfalsket. Der var mordforsøg. Stein er væk. Jeg skal sælge alle aktier. Det er meget dramatisk.

- Det hele kom så uventet. Stein var altid ordholdende. Jeg oplevede aldrig svigt hos ham og havde fuld tillid til ham. Han havde altid knivskarpe svar parat på alle spørgsmål.

Når den stodder ikke er hjemme...
- Tænker du i dag, at måske skulle du have kontrolleret ham noget mere?

Her bliver Jensby pludselig kold og klar:

- Jeg sidder ikke i bestyrelsen for at udføre kontrol. Det er helt misforstået.

- Jo, men...

- Stein har taget røven på hele borgerskabet. Revisionsfirmaet KPMG er også blevet narret. Alle bankerne.

- Hvilke følelser får Stein Bagger op i dig i dag?

- Jeg ved sgu ikke, om jeg har følelser for den fyr længere. Det hele er så sindssygt. Jeg står ikke her og er ked af det, fordi jeg har mistet en formue eller skal flytte, men... Al den stund, den stodder ikke er hjemme, skyder alle jo på mig. Der er frit løb for alle rygter og beskyldninger.

Jeg bliver paranoid
- Jeg bliver simpelthen paranoid. Da jeg fik brevet af 5. december fra Skat om, at jeg var politianmeldt, var jeg overbevist om, at nogen havde stjålet min og Evas identitet.

- Det første, jeg tænkte, var: ’Eksisterer den kvinde i Skat overhovedet?’ ’Lisbeth Abrahamsen... Er det et falsum?’ Jeg er bare så hamrende usikker på alt lige nu.

Fra tre milliarder til nul
Asger Jensby tørrer atter et par tårer bort og sammenfatter:

- Ser I! For et par uger siden var jeg tre milliarder værd. Og så bliver IT Factory over en nat pludselig nul kroner værd. Hvem kan klare det?

- Tre milliarder?

- I foråret fik vi et meget seriøst bud. En mand ville købe 30 procent af IT Factory for 1,75 milliarder. Så kan du selv gange op. Han vurderede IT Factory til godt seks milliarder, og halvdelen var jo mit.

Sådan er skatten i Norge
- Med alle de penge undrer det jo også fok her i byen, at du i hele 2007 kun betalte 2700 norske kroner i skat til Kongsvinger Kommune...

- Det skyldes, at det store hus, I står i nu, er helt nyopført. Vi flyttede først officielt fra Danmark og hertil pr. 1. september 2007, så det meste af det år var det kun en byggegrund. Og man betaler kun skat af fem procent af værdien af byggegrunden i Norge.

- Her i år regnede jeg med at skulle betale 10-12 millioner kroner i skat til kommunen. I Norge betaler man én procent i formueskat, og jeg havde beregnet min formue til 1,2 milliard.

Stemmen knækker atter over:

- Men det var jo før alt det her. Nu ved jeg ingenting...