Annonce:
Annonce:

Dansk ambassadør taget i spritkørsel

Danmarks førstemand i USA, Friis Arne Petersen, holdt hemmeligt, at amerikansk politi havde snuppet ham med alkohol i blodet

Ambassadør-frue Birgitte Wilhelmsen tilbød at køre bilen i stedet for sin mand, selv om hun var langt mere beruset. (Foto: Morten Bjørn Jensen)
Ambassadør-frue Birgitte Wilhelmsen tilbød at køre bilen i stedet for sin mand, selv om hun var langt mere beruset. (Foto: Morten Bjørn Jensen)
Annonce:
Følg Samfund

Danmarks ambassadør i USA, Friis Arne Petersen, kan takke sin diplomatiske immunitet for, at han ikke blev lagt i håndjern, anholdt og ført til politistationen i Windham County, Vermont sent lørdag aften 29. december 2007.

Det skriver Ekstra Bladet søndag. Avisen har fået indsigt i tre sider lang politirapport fra politistationen i det nordøstlige USA.

Af rapporten fremgår det, at den 56-årige danske diplomat både har kørt bil i påvirket tilstand, kørt alt for stærkt og løjet over for betjenten, der stoppede ham, skriver Ekstra Bladet.

Erkender spritkørsel
Ambassadør Arne Friis Petersen bekræfter forløbet over for Ekstra Bladet:

– Det er korrekt, at jeg blev stoppet. Det er korrekt, at jeg har taget en spiritustest, siger Arne Friis Petersen.

Annonce:

– Vi skulle kun en utrolig kort afstand og jeg kan godt i dag ærgre mig over, at jeg har begået den her fejl og ikke bare er gået hjem med kone og børn.

Friis Arne Petersen blev idømt bøder af sheriffen i Vermont for spirituskørsel, for at have kørt for stærkt og for at have reageret for langsomt da politiet ville stoppe ham. Ambassadøren oplyser til Ekstra Bladet, at han har betalt bøderne via det amerikanske udenrigsministerium. Derudover blev han tillige frakendt retten til at køre bil i tre måneder. Derfor deponerede ambassadøren sit kørekort i det amerikanske udenrigsministerium.

- Jeg har gjort præcist det, de bad mig om, siger Friis Arne Petersen.

'Kraftig sprutlugt'
Sammen med sin kone Birgitte Wilhelmsen var Friis Arne Petersen på vej tilbage fra en middag i skisportsstedet Stratton Mountains den sidste weekend i 2007.

Annonce:

Kl. 23.13 blev ambassadør-parret stoppet af en politibil med fuld udrykning, idet de kørte alt for stærkt. På en strækning med en hastighedsgrænse på 40 km/t, kørte den danske ambassadør 60 km/t.

Da Friis Arne Petersen rullede vinduet ned, mødte der betjenten en ’kraftig sprutlugt’. Friis Arne Petersen oplyste først til betjenten, at han ikke havde drukket. Det gør han aldrig, fortalte han først.

Men kort efter måtte han erkende over for betjenten, at han havde drukket rødvin til maden.

Ifølge politirapporten havde ambassadøren en promille på 0,85. Den tilladte grænse er 0,8.

Diplomatpas reddede ham fra anholdelse og håndjern
– Hvis han havde været en almindelig borger, var han blevet anholdt og taget med på stationen, siger sherif i distriktet Keith Clark til Ekstra Bladet.

Men Friis Arne Petersen påberåbte sig diplomatisk immunitet og slap derfor. Betjenten forbød under alle omstændigheder det danske par at køre videre, fordi det ville være til fare for trafiksikkerheden.

Annonce:

Friis Arne Petersen var først høflig og venlig under mødet med politiet. Men efterhånden som episoden trak ud, ændrede ambassadøren markant tone og blev ’højtråbende og insisterende’.

Endnu mere beruset hustru ville køre
– Han ændrede fuldstændig adfærd. Det er en meget typisk reaktion, når spritbilister bliver stoppet af politiet, siger sherif Keith Clark til Ekstra Bladet.

Konen Birgitte Wilhelmsen insisterede på at få lov at køre videre. Men hendes forslag om at overtage rattet blev kategorisk afvist, da hun havde en promille på 1,87, fremgår det af rapporten.

I stedet kørte en betjent bilen hjem med ambassadør-parret på bagsædet.

LÆS HELE HISTORIEN I EKSTRA BLADET SØNDAG

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: