Danske soldater i netværk mod islam

Flere danske soldater, der skal hjælpe muslimske befolkninger i krigszoner verden over, er medlemmer af hardcore antimuslimske netværk på Facebook

Flere udsendte danske soldater, der skal hjælpe de muslimske befolkninger i krigszoner verden over, er medlemmer af hardcore antimuslimske netværk på Facebook.

Et af de antimuslimske netværk er 'Stop islamiseringen af Danmark', der anser sig selv som 'den eneste aktive modstandsbevægelse imod islam'.

En søgning på Facebook afslører, at mindst otte danske soldater, der er eller har været udstationeret i Irak, Kosovo og Afghanistan, er medlemmer af Facebook-grupper med stærkt antimuslimske holdninger.

Farlig tendens
En af dem er en soldat, der lige nu er udstationeret i Afghanistan. På sit profilbillede på Facebook står han stolt sammen med kronprins Frederik og forsvarsminister Søren Gade (V) – og i samme profil afslører han, at han er medlem af gruppen 'Stop islamiseringen af Danmark'.

Sociolog Rene Karpantschof fra Københavns Universitet mener, at soldaternes tilknytning til antimuslimske grupper er en farlig tendens.

– Vi kan ikke være trygge ved, hvordan disse soldater opfører sig over for lokalbefolkningen. Forsvaret må tage det alvorligt. Hvis det kommer frem, at nogle danske soldater har disse holdninger, kan det kaste os ud i en ny Muhammed-krise, siger Rene Karpantschof.

Ikke ubegrænset ytringsfrihed
Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby, mener, at forsvaret har en forpligtelse til at lære soldaterne, hvordan man opfører sig på nettet.

– Soldaterne har ytringsfrihed; men de skal passe meget på med, hvilket signal de sender til omverdenen med deres politiske holdninger.

Han opfordrer forsvaret til at finkæmme Facebook for soldater, der skilter med outrerede holdninger eller overtræder konventioner.

Læs mere i Ekstra Bladet mandag