Anker Jørgensen: Jeg savner min sofa

Bor nu på Plejebo: Den tidligere statsminister har problemer med synet, men fik mange af sine elskede bøger med

Anker Jørgensen, som her er til 1. maj-fest i Fælledparken, er flyttet på plejehjem. (Foto: Johnny Frederiksen)
Anker Jørgensen, som her er til 1. maj-fest i Fælledparken, er flyttet på plejehjem. (Foto: Johnny Frederiksen)
1. november holdt tidligere statsminister Anker Jørgensen skiftedag. Han flyttede fra sin lejlighed gennem 45 år på Borgbjergvej i det københavnske Sydhavnskvarter til en toværelses plejehjemsbolig i Saxogade på Vesterbro i København.

- Jeg kunne sgu ikke længere klare trapperne op til tredje sal på Borgbjergvej, siger en stadig slagfærdig Anker til Ekstra Bladet.

- Det er et rent tilfælde, at det blev i Plejebo her på Vesterbro, jeg fik en beskyttet lejlighed. Jeg har stået på venteliste i et par måneder. Pludselig var der en ledig bolig. Pudsigt nok 1. november, som jo i gamle dage var skiftedag for tjenestefolk, gnægger han.

52 knippelgode kvadratmeter
På spørgsmålet om hvordan han befinder sig i de nye omgivelser, svarer Anker:

- Det er selvfølgelig meget mindre. Men i forhold til, hvad jeg forventede, er det rigtig godt indrettet. Jeg har en stue, et soveværelse og et bad. I alt 52 kvadratmeter. Så jo, jeg synes, det er knippelgodt. Desværre har jeg ikke plads til alle mine bøger og mine dejlige billeder, sukker han og tilføjer, at han i den senere tid er blevet dårligt seende. Men det er ikke noget, han gerne snakker om. Det ene øje kan han ikke se med, det andet har fået skygger.

Bøgerne er livsvigtige
Alligevel er bøgerne vigtige for Anker Jørgensen. Indtil videre har han fået en tredjedel sat op i reoler fra gulv til loft i sin nye lejlighed. Resten er foreløbig pakket ned i kasser.

- Men de er livsnødvendige for mig. Især filosofiens historie, siger han.

Mange af møblerne fra den fireværelses lejlighed på Borgbjergvej er der heller ikke blevet plads til i den lille beskyttede bolig.

- Men det gør nu ikke så meget. Mine børn har fået en del, til gengæld har jeg fået nogle mindre, men gode møbler. Dog savner jeg min store, bløde sofa.