Nytårstorsk 4: Birthe Rønn er sur

Eksemplerne på, hvordan Birthe Rønn Hornbech har kvajet sig, er talrige. Derfor er hun kandidat til årets nytårstorsk

Birthe Rønn Hornbech fortæller Ekstra Bladet, at hun ’arbejder 26 timer i døgnet, 70 uger om året’ –  hvilket vel forklarer, hvordan hun kan nå at kvaje sig så meget.  (Tegning: Morten Ingemann)
Birthe Rønn Hornbech fortæller Ekstra Bladet, at hun ’arbejder 26 timer i døgnet, 70 uger om året’ –  hvilket vel forklarer, hvordan hun kan nå at kvaje sig så meget. (Tegning: Morten Ingemann)
Anders Fogh fik for godt et år siden en lys idé:

Birthe Rønn Hornbech er populær i befolkningen, men hun er et irriterende medlem af Venstres gruppe, fordi hun hele tiden kæfter op om retsprincipper og den slags. Hvis hun nu bliver minister, så kan hun trække popularitet til regeringen, samtidig med at hun ikke længere kan kritisere den.

Statsministeren gjorde Birthe Rønn Hornbech til kirke- og integrationsminister, og resten er historie. En rigtig god historie. Især hvis man er til farce eller absurd teater.

Men synes man, at et ministerium skal behandle de borgere, der henvender sig, ordentligt, så er morskaben nok vanskeligere at få øje på.

Kritisk dialog
Eksemplerne på, hvordan Birthe Rønn har kvajet sig som minister, er så talrige som himlens stjerner.

Hun har i særdeleshed gjort sig bemærket ved først meget stærkt at mene noget om en sag og derefter vende 180 grader, fordi det er mest praktisk. I hvert fald hvis hun vil fortsætte som minister, og det vil hun åbenbart forfærdelig gerne.

Hun er gentagne gange i offentligheden gået i kritisk dialog med sig selv. Og vi taler ikke om, at hun bare er en anelse uenig. Næh, hun mener tit det stik modsatte af sig selv.

Anders Fogh er således formentlig den første danske statsminister, der om én af sine ministre har erklæret, at ’hun nu bakker helt op om sin egen beslutning’.

Tørklæde
I maj skrev Birthe Rønn en kronik i Politiken, hvor hun vendte sig imod tanken om at forbyde dommere at bære tørklæde i retten. Præcis samme dag som kronikken blev bragt, var Birthe Rønn med til i regeringens koordinationsudvalg at vedtage, at dommere ikke må bære tørklæde i retten  ...

På baggrund af en del år i faget kan jeg oplyse, at sådan et forløb typisk vil påkalde sig pressens interesse. Mente ministeren, hvad hun skrev, eller mente hun, hvad hun besluttede?

Birthe Rønn nægtede forarget at svare. Ja, hun blev faktisk sur og har vel været det stort set lige siden.

Den sorte bog
Hun erklærede, at journalisterne manglede respekt for hendes privatliv (!), når de vovede at stille hende spørgsmål om politik.

Hun truede med at skrive de spørgende journalister op i ’sin sorte bog’ og var tilsyneladende lige på nippet til at oplyse dem om, at hun vidste, hvor de boede.

Og i et hysterisk højdepunkt greb hun sin mobiltelefon og tog et billede af journalisterne. Imidlertid kom hun til at vende mobiltelefonen den gale vej, så hun i stedet fotograferede sig selv.

Jeg tror, vi er mange, der frygtelig gerne vil se det billede.

Gådefuldt
Adskillige besynderlige optrin senere var Birthe Rønn Hornbech lige ved at overgå sig selv, da hun i et ubeskriveligt langt og pinagtigt indslag på TV2 News besvarede en journalists spørgsmål med tavshed og et smil –  et smil, der muligvis skulle virke gådefuldt, men som kun virkede arrogant og barnligt.

Det indslag kostede mig store dele af emaljen på mine tænder.

Birthe Rønn Hornbechs præstation kan synes umulig at overgå, når det handler om at kvalificere sig til Ekstra Bladets Nytårstorsk. Der kommer alligevel en ny kandidat i morgen.