Annonce:
Annonce:

Nazi-mistænkt pave bliver ikke helgen

Pave Benedikt XVI stiller saligkåring af sin forgænger, Pius XII, i bero, fordi en kulegravning af hans forhold til Adolf Hitler og Holocaust trækker ud

Den talstærke jødiske delegation til møde med pave Benedikt XVI i Vatikanet 30. oktober. (Foto: AP/L'Osservatore Romano)
Den talstærke jødiske delegation til møde med pave Benedikt XVI i Vatikanet 30. oktober. (Foto: AP/L'Osservatore Romano)
Annonce:
Følg Samfund

Pave Pius XII, som regerede over den romersk-katolske kirke i 21 år fra 1939 til 1958, bliver næppe saligkåret så hurtigt, som det egentlig var hans efterfølger, den nuværende pave Benedikt XVI's tanke.

Pave Benedikt modtog i går en stor jødisk delegation i Vatikanet. Delegationen kom for at prøve at overtale paven til at åbne de arkiver, hvor det jødiske samfund forventer at finde materiale, som kan støtte eller svække den mistanke, som siden Anden Verdenskrig har klæbet til Pius XII: at han vendte det blinde øje til de nazistiske jødeforfølgelser og Holocaust.

Ikke åbne arkiver før 2014
Den tyskfødte pave Benedikt lovede ikke umiddelbar adgang til arkiverne - tværtimod. De jødiske gæster fik at vide, at der tidligt bliver adgang til papirerne i 2014.

Annonce:

Paven udtrykte forståelse for det rimelige ønske om åbenhed, men den jødiske delegations talsmand, rabbi David Rosen, fik besked om, at fuld indsigt i 'handlinger og politikker i den tragiske periode' ville omfatte omkring 16 millioner dokumenter fra tiden 1939-45 trækker ud, fordi Vatikanet ikke har specialister nok til hurtigere katalogisering af materialet.

50 år siden Pius' død
Det er netop i denne måned 50 år siden, at Pius XII døde, og i den sammenhæng har Benedikt XVI beskrevet ham som ' en storslået pave, som under verdenskrigen arbejdede 'hemmligt og stille for at undgå det værste og redde det størst mulige antal jøder'.

Vatikanet har åbnet vejen for en helgenkåring af den omstridte pave, da han i 1990'erne fik status som 'venerabilis' (ærværdig). Næste skridt vil være en saligkåring, men rabbi Rosen sagde efter sin audiens hos Benedikt XVI, af paven alvorligt vil overveje at udsætte dette sidste skridt før helgenkåringen af Pius XII, indtil arkiverne er åbnet for forskere.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Der er ingen grænser for TV 2’s mangel på tillid til egne seeres åndsevner
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: