Annonce:
Annonce:

Den Store Stillehavs-Affalds-Plet

En gigantisk affaldsbunke dobbelt så stor som Australien, der sejler rundt i Stillehavet, er blevet kaldt umulig at rydde op. Nu træder private kræfter til

Den stille Stillehavs-plastik-klump består af flere gigantiske plastikmasser, der vokser, som havstrømmen 'samler' vores plastikaffald.
Den stille Stillehavs-plastik-klump består af flere gigantiske plastikmasser, der vokser, som havstrømmen 'samler' vores plastikaffald.
Annonce:
Følg Samfund

Havbiologer og almindelige mennesker er i stigende grad bekymrede over den gigantiske affaldsø, der svømmer rundt i Stillehavet og går under navnet Store Stillehavs-Affalds-Plet.

'Pletten', der primært er dannet af kasseret plastik, vurderes at være på mindst 700.000 kvadratkilometer.

Nogle mener, tallet kan være så højt som 15 mio. kvadratkilometer - det samme som to gange Australiens areal. Vægten vurderes til 100 mio. ton.

Massen, som ikke er fast, men kan betragtes som en klumpet suppe, kan ifølge havbiolog Charles Moore fra Long Beach i Californien ikke ses med satellitkamera, da ca. 80 procent består af gennemsigtigt plastik - og da massen primært svømmer rundt under havoverfladen, helt ned til 60 meters dybde.

Annonce:

Dele af den omrejsende plastikmasse, som ved hjælp af havstrømme gradvist vokser sig større, skyller stadig oftere op på bl.a. Hawaiis kyster og bliver fundet i maverne på fugle og fisk.

Den britiske havbiolog Richard Thompson, der har undersøgt havets indhold af plastik, siger at tallet er firdoblet fra 1960 til i dag.

Plastikposer, trafikkegler, tandbørster ...
Affaldspletten, eller plastiksuppen, som den også kaldes, indeholder alt fra plastikposer, plastikflasker, flamingo, plastiksprøjter til trafikkegler, lightere, bolde, tandbørster, shampooflasker, plastiklegetøj, fiskeliner og meget mere, viser en række undersøgelser.

Den amerikanske regering har overvejet at påbegynde den uoverskuelige opgave, at få den giganstiske plastikmasse fjernet fra havet, men har flere gange trukket tilbuddet i land.

Nu er den private organisation The Environmental Cleanup Coalition i gang med at rejse penge til formålet. Gruppen arbejder på at få sendt 12 store skibe ud for at hente den plastik ind, som har samlet sig i Stillehavet siden 1950'erne.

Annonce:

I en debat på den britiske avis Daily Mails hjemmeside fortalte en tidlige krydstogtansat, at han og hans kolleger plejede at hælde skibets affald over bord, direkte i havet om natten, når gæsterne sov - i stedet for at opbevare affaldet, til skibet var i land.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: