Annonce:
Annonce:

Statens første underskud i 11 år

Staten får milliardunderskud på de offentlige finanser næste år forudser ny analyse. Det er første gang i 11 år, at der bliver underskud

Annonce:
Følg Samfund

For første gang i 11 år vil der næste år blive et milliardunderskud på de offentlige finanser. I stedet for et overskud på 7 milliarder, som regeringen ventede for blot en måned siden, vil der nu blive et underskud på 9 milliarder kroner.

Det forudser Danske Bank-økonomerne i en dugfrisk analyse. Det er finanskrisen og den efterfølgende barske økonomiske nedtur med nulvækst i økonomien, der får de røde tal frem på bundlinjen.

For en måned siden gav Finansministeriet et ekstra tjek på grund af finanskrisen, og her nedskrev ministeriet det offentlige overskud fra 56 til kun syv milliarder kroner. Men siden er oliepriserne dykket, og udsigterne for økonomien er stærkt forværret. Regeringen regnede med en oliepris på 70 dollar per tønde - den er nu faldet til 50 dollar. Det giver staten 6 milliarder kroner mindre i indtægter fra Nordsøolien. Regeringen regnede med en økonomisk vækst på 0,3 procent - de fleste økonomer vente nu nulvækst. Det vil koste 10 milliarder kroner i mistede indtægter fra skat, moms og afgifter, mener Danske Bank-økonomerne.

Det kæmpemæssige offentlige overskud på 56 milliarder, som regeringen ventede så sent som i august, ser dermed ud til at forsvinde op i den blå luft. Vurderer økonomerne rigtigt, vil det være første gang i Fogh-regeringens tid, at der bliver underskud på de offentlige finanser.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: