Annonce:
Annonce:

Klimaændringer ødelægger dna-spor

Det haster med at sikre prøver af genetisk materiale fra fortiden, inden den globale opvarmning får permafrosten til at smelte, advarer en dansk dna-ekspert

Annonce:
Følg Samfund

Uerstattelige spor fra forhistorisk tid er godt i gang med at forsvinde, efterhånden som den globale opvarmning accelererer, og klimaændringerne får permafrosten på den nordlige halvkugle til at tø.

Netop i de permafrosne områder har forskere - heriblandt den danske evolutionsbiolog, professor Eske Willerslev - de senere år gjort sensationelle opdagelser via dna-analyser.

- Det er klart, at når permafrosten og iskapperne smelter, så vil knogler og mumier af uddøde dyr og planterester også forsvinde. For grunden til, at mange fund er så velbevarede, er, at de har ligget konstant nedfrosset i så mange år, siger Eske Willerslev.

Gennem dna-analyser af bare to gram frossen jord fra Sibiriens undergrund afslørede han i 2003 sammen med en kollega, hvilke dyre- og plantearter der var på stedet for op mod 300.000 år siden. Her nær Beringsstrædet fandtes bl.a. mammut, steppebison, vildhest og en hidtil ukendt art af moskusokse.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Hvorfor får vi ikke bare får vores feriepenge i hånden, så snart vi har tjent dem?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: