Biskop giver præst lov til kønsskifte

55-årige Olli Aalto har været præst i den finske by Imatra i 30 år - og det kan han fortsætte med at være, også når han næste år bliver kvinde

Olli Aalto har været gift og har børn. Nu vil den 55-årige sognepræst være kvinde og hedde Marja-Sisko. (Foto: Scanpix Denmark)
Olli Aalto har været gift og har børn. Nu vil den 55-årige sognepræst være kvinde og hedde Marja-Sisko. (Foto: Scanpix Denmark)

I 30 år har Olli Aalto været præst i Imatra i det sydøstlige Finland, nær den russiske grænse.

Om et år kan sognet have en præst, som hedder Marja-Sisko Aalto.

- Nu er tiden inde. Jeg er fraskilt, mine forældre er døde, og mine børn er voksne, siger Aalto.

Biskoppens velsignelse
I denne uge gav biskop Voitto Huotari sin velsignelse, så Olli kan blive opereret om til Marja-Sisko og vende tilbage til embedet som kvinde. Tilladelsen blev markeret med et pressemøde, hvor præst og biskop begge svarede på spørgsmål.

Da biskoppen i første omgang afviste, at Marja-Sisko kan fortsætte i Ollis embede, lød der voldsomme protester i den finske kirke. Og det finske ligestillingsråd greb ind og meddelte, at ingen må fyres på grund af et kønsskifte.

Det er dog ikke helt sikkert, at Marja-Sisko Aalto skal være sognepræst. Olli Aalto vil sygemelde sig fra nytår for at gå i behandling, og der vil gå et år, før kønsskiftet er en realitet.

- Jeg skal gennemgå hormonbehandlinger i Helsinki. Når det er overstået, må vi se, hvordan det føles, siger han.

Det er en fejl, der rettes
Olli Aalto har valgt at være åben om sin situation for at give transseksualiteten et ansigt. Det har givet ham både positive og negative reaktioner.

- Jeg vil kunne leve som den, jeg er. Allerede som barn legede jeg bedst med piger og holdt meget af dukker. Jeg forstod ikke, hvorfor jeg ikke måtte gå i kjole som andre piger.

- Man lader heller ikke bare et hjertesygt barn leve videre. Man opererer det. I mit tilfælde er det ikkemere indviklet, end at man gå ind og retter en fejl, siger Olli Aalto