Annonce:
Annonce:

Diana Hansen må ikke være dansker

Diana Hansen har dansk far, er født i Danmark og har bestået folkeskolen. Men det bliver man ikke dansk af, mener integrationsministeriet.

...og hun er glad for en fransk hotdog efter en bytur. Meget dansk, måske, men integrationsministeriet vil ikke bare sådan lade hende blive dansk statsborger. (foto: ekstrabladet.tv)
...og hun er glad for en fransk hotdog efter en bytur. Meget dansk, måske, men integrationsministeriet vil ikke bare sådan lade hende blive dansk statsborger. (foto: ekstrabladet.tv)
Annonce:
Følg Samfund

Diana Ravnsborg Hansen udtaler 'frikadelle' så drevent, som kun en indfødt københavner gør det. I hånden har hun et afgangsbevis fra ni års skolegang i Danmark. Alligevel vil integrationsministeriet ikke bare sådan lige lade hende blive dansk statsborger. Dianas danskkundskaber er nemlig ikke gode nok, lyder det seneste afslag fra januar i år.

- Min mor var makedoner og min far var dansker. Så kommer man til at blive ingenting, åbenbart, sukker Diana.

Helt på herrens mark
De sidste seks år har den nu 24-årige kvinde stået helt på herrens mark - helt uden statsborgerskab. Dengang i 1984, da Diana blev født på Rigshospitalet midt i København, tænkte hverken hendes danske far eller makedonske mor nemlig over at give hende dansk statsborgerskab.

Annonce:

Siden var der ingen der oplyste hende om, at hun selv skulle søge om at blive dansk statsborger. Heller ikke på de institutioner i Danmark, der tog sig af Diana en del af hendes opvækst. Hun fandt først ud af, at hun intet hjemland havde, da hun var 18 - og da var det for sent.

- Der var en venlig politibetjent i Jylland, der sagde, at jeg vist skulle skynde mig til København og få en opholdstilladelse, fortæller Diana, der nu lever med en permanent opholdstilladelse. Den giver hende bare ikke lov til at tage til udlandet, så hun er stavnsbundet til landet uden at være statsborger her.

Dansk i fire timer
Diana forstår godt, at hverken hendes forældre eller personalet på ungdomsinstitutionerne kunne hjælpe hende til dansk statsborgerskab før hun fyldte 18. For nu har hun selv prøvet at lægge arm med den form for manglende vejledning, som ombudsmanden netop har kritiseret Birthe Rønn Hornbechs Integrationsministerium for. Diana har ikke fået nogen form for hjælp, selvom hun sidder fast mellem to stole i et system, der ikke har taget højde for et tilfælde som hendes.

Annonce:

- . Så bliver man sendt videre til én der ikke ved noget, og så bliver man sendt videre igen. Jeg var praktisk talt dansker i fire timer. Vi ringede til én, der sagde jeg var dansker, men han måtte ringe tilbage fire timer efter og fortælle, at det var jeg så desværre ikke alligevel, siger Diana Hansen opgivende.

Prøve uden pointe
Diana kan ikke ét ord makedonsk, men har altså gennemført adskillige telefonsamtaler med ministeriets kontorer på dansk. Alligevel finder de det ikke dokumenteret, at hun taler godt nok dansk til, at hun kan blive dansk statsborger.

Men nu har indfødsretskontoret trods alt indbudt hende til at tage den samme danskprøve, som folk, der kommer fra udlandet skal tage - selvom Diana altså har gået ni år i dansk skole. Prøven koster 600 kroner at deltage i, og er en forudsætning for, at Diana overhovedet kan søge om statsborgerskab igen.

- Jeg kan ikke se pointen i, at jeg skal tage den prøve. Jeg er født og opvokset i Danmark, jeg kender godt til dansk kultur og jeg spiser også flæskesteg juleaften. Jeg kan ikke se, hvad problemet skulle være, siger Diana.

Annonce:

- Jeg er dansker ligesom alle andre. Jeg vil også gerne ud og opleve verden. Og jeg er 24, så jeg planlægger da også så småt at få børn. Men hvad bliver mit barn så? Statsløst, ligesom mig?, spørger hun forundret.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: