Annonce:
Annonce:

Mine børn er gidsler hos deres far

De blev for danske: - Han har bortført vores tre børn til Libyen, fordi de var for godt integrerede, siger fortvivlet mor

Sonda Marouane, 45, har ikke set sine børn i de tre måneder, hendes eksmand har holdt dem fanget. (Foto : Klavs Bo Christensen)
Sonda Marouane, 45, har ikke set sine børn i de tre måneder, hendes eksmand har holdt dem fanget. (Foto : Klavs Bo Christensen)
Annonce:
Følg Samfund
Annonce:

– Far slår os med en jernstang eller med sit bælte, når vi græder og siger, vi vil hjem, fortæller den mellemste datter, 14-årige Salma, sin mor i telefonen.

Sammen med sin lillebror Ibrahim på 11 og sin storesøster Tasnim på 15 sidder hun fanget langt væk hjemmefra, bortført af sin libyske far. I et land, hvis sprog hun dårligt taler, væk fra sin skole og sine venner. Tvunget til at skifte sit teenagetøj ud med muslimsk klædedragt . Uden mulighed for at læse og skrive og værst af alt: uden mulighed for at komme hjem til sin mor i Danmark.

Det er nu tre måneder siden, at Sonda Marouanes tre børn skulle være vendt hjem fra en ferie i Libyen med deres far – tre måneder hvor de ikke har set deres mor.

Levede i konstant frygt
Sonda, der er født i Tunesien, er dansk statsborger og har boet i Danmark i 20 år. Hendes eksmand Jamal er også dansk statsborger og har ligeledes boet 20 år i Danmark, indtil han i juli flyttede til sit hjemland Libyen, hvor han nu holder sine tre børn fangne.

– Jeg tænker på dem og ringer til dem hver dag, men det er svært at komme igennem, og min eksmand sidder og lytter, når vi taler, forklarer Sonda.

Sonda og Jamal var gift i 18 år. Hun blev både fysisk og psykisk holdt nede og måtte hverken arbejde eller deltage alene i sociale arrangementer. Hun levede i konstant frygt for mandens slag. For to år siden forlod den nu 45-årige kvinde derfor sin mand.

Den beslutning skulle vise sig at blive skæbnesvanger for parrets tre børn. Efter bortførelsen har Jamal fortalt, hvordan han har planlagt bortførelsen i et år, fordi Sonda og børnene var blevet for danske.

– Jeg kan godt selv klare mig. Jeg har taget en uddannelse som social- og sundhedshjælper, jeg har taget kørekort og fundet mig en sød mand, siger Sonda og kigger over på sin ny danske mand, Svend Ove.

Men hun ved også godt, at hendes selvstændighed måske har været en af grundene til, at manden nu har bortført børnene.

– Han vil ikke have, de skal være danske. Han siger, at de hører til i Libyen. Men de går jo i skole her og har alle deres venner i Danmark, hvor de er født, siger Sonda og kigger rundt i sin datters forladte teenageværelse, mens tårerne triller ned ad kinderne på hende.

Hendes eksmand har gjort det klart, at børnene aldrig vender tilbage til Danmark med hans vilje. Han har taget deres pas og holder dem som gidsler i sit hus. Han har krævet den fulde forældremyndighed over børnene og truet Sonda og Svend Ove på livet.

Deres far bestemmer
Det fortvivlede par kontaktede politiet, Udenrigsministeriet, Statsforvaltningen og kommunen. Til sidst hyrede de advokat Laue Traberg Smidt. Han sørgede for fuld forældremyndighed til Sonda; men de regler, der gælder i Danmark, har ingen værdi i Libyen.

De danske myndigheder, som har været inde over sagen, har alle måttet meddele, at der ikke er meget at stille op i et land som Libyen. Der er ingen aftale om, at Libyen skal udlevere borgere til Danmark, og så længe børnene opholder sig der, gælder libysk lov.

Tilbage står parret i Danmark uden muligheder for at få børnene hjem igen. De tre børns skæbner ligger indtil videre i hænderne på deres far. Han har afvist at tale med Ekstra Bladet om sagen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: