Annonce:
Annonce:

Vågnede af narkose, da lægen skar

Australsk kvinde i panik, da hun vågnede under operation, men ikke kunne bevæge sig - det sker, men sjældent, siger dansk overlæge

Det er ikke kun patienters, men også læger og sygeplejerskers værste mareridt, at patienten vågner under en operation. (Foto: Colourbox.com)
Det er ikke kun patienters, men også læger og sygeplejerskers værste mareridt, at patienten vågner under en operation. (Foto: Colourbox.com)
Annonce:
Følg Samfund

Det er bogstaveligt talt et ømtåleligt emne.

At patienter kan vågne under en operation, og mærke lægerne arbejde, men ikke kan bevæge sig.

24-årige Rebecca Jones fra Australien siger, at det er sket for hende.

Under en operation i galdeblæren på Alice Springs Hospital i det nordlige Australien vågnede hun op og kunne mærke og høre alt.

Men hun kunne ikke tale, bevæge sig eller åbne sine øjne.

De skar mig op
- Først troede jeg at operationen var overstået, og at jeg derfor var ved at vågne. Det gik hurtigt op for mig, at det ikke var tilfældet. Jeg kunne mærke, at de skar mig åben, men jeg var lammet og begyndte at gå i panik, siger hun til avisen The Centralian Advocate.

Rebecca Jones kan overfor avisen ikke sætte ord på det smertehelvede, hun gennemgik, men fortæller hvordan hun desperat prøvede at skrige.

Annonce:

- På et tidspunkt lykkedes det mig at bevæge den ene hånd og jeg hørte, at en i lokalet sagde, at han kunne se, at jeg bevægede mig. Alligevel fortsatte operationen.

Senere mener Rebecca Jones, at hun fik bevæget sit hoved. Først da fik hun mere narkose.

Da hun igen vågnede var hun dybt chokeret og mener, at hospitalets personale burde have opdaget, at noget var helt galt. En har sagt til hendes mand, at kvindens blodtryk blandt andet var steget voldsomt.

Den største frygt
Overlæge og klinikchef Henrik Jordening holder foredrag om risikoen for, at patienter kan vågne under narkose, men det skler kun for 1-2 ud af 1000 patienter.

- Det er den største frygt - også for enhver fagperson. Så når det sker, er der flere ofre. Vi er der jo netop for at holde patienten bedøvet og smertefri, understreger overlægen overfor ekstrabladet.dk.

- Problemet er værst, hvis patienten, som en del af narkosen, har fået et muskelafslappende middel og derfor ikke kan ikke bevæge sig, selvom vedkommende vågner.

Annonce:

Han siger, at hvis patienten er tilstrækkelig smertedækket, kan man godt vågne uden at mærke smerte.

- Men 10 % af dem, der vågner under en operation, mærker smerter. Og det kan sammenlignes med en form for tortur. Du har ondt og er helt hjælpeløs, siger Henrik Jordening.

Måler bevidsthed
Han forklarer, at det herhjemme bliver mere og mere udbredt med monitorer, som måler patientens bevidsthedsniveau under operationer i fuld narkose.

- Det bruges særligt, når vi har operationer, hvor vi ikke kan bedøve patienten særlig dybt, fordi der er en risiko for, at det kan skade patienten. Det kan eksempelvis være under kejsersnit med fuld narkose eller under visse hjerteoperationer, siger han.

Overlægen forklarer dog også at hvis en patient i narkose pludselig får højt blodtryk og begynder at svede, kan det være et signal på, at patienten er vågen, og man skal derfor give mere bedøvelse. Men patienten kan godt vågne under en operation uden at have de tegn.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: