Annonce:
Annonce:

Advokat: Dianas sag er vanvittigt

Diana Hansens afslag på dansk statsborgerskab er en ud af en række skandale-sager, mener jurist Niels-Erik Hansen.

Diana Hansen foran pølsevognen på Rådhuspladsen. Hun er opvokset i Danmark og føler sig ikke som andet end dansk - men hun kan ikke blive dansk statsborger. Vanvittigt, siger advokat. (foto: ekstrabladet.tv)
Diana Hansen foran pølsevognen på Rådhuspladsen. Hun er opvokset i Danmark og føler sig ikke som andet end dansk - men hun kan ikke blive dansk statsborger. Vanvittigt, siger advokat. (foto: ekstrabladet.tv)
Annonce:
Følg Samfund

- Det her udstiller hvor vanvittigt det er.

Jurist og centerleder for Dokumentations- og Rådgivningscenteret for Racediskrimination, Niels-Erik Hansen, ser mange sager om statsborgerskab og integration i sit daglige arbejde. Men sagen om Diana Hansen hører ifølge ham til i den mere 'muntre' - altså absurde - ende.

- Man burde slet ikke skulle til en prøve, når man har gennemført almindelig dansk folkeskole. Går vi ud fra at det kræver studentereksamen for at blive statsborger, eller hvad er det vi har gang i, spørger han.

Skandale mellem to stole
Dianas situation er særlig, fordi hendes mor er makedonsk og faderen dansk. Ifølge de danske regler er det moderens statsborgerskab, der er afgørende, hvis forældrene ikke er gift. Ifølge Makedonien og en lang række andre lande er det faderens statsborgerskab, der afgør barnets.

Annonce:

- Det er godt i ligestillingens navn, at Danmark tager moderens statsborgerskab som udgangspunkt, men det er fandeme skidt for en pige fra et land, hvor de ikke har lavet det om. For i Makedonien siger de jo, at statsborgerskabet følger faderen. Så havner man lige mellem to stole, og det er skandalen i det her, siger Niels-Erik Hansen.

- Men har man ikke ret til at være statsborger et sted?

- Jo. Det vil sige, der er en konvention om at reducere statsløshed. Men hvem sidder så med aben?

Ingen behøver fortælle om reglerne
- Men burde Danmark ikke hjælpe én som Diana, der har boet her hele sit liv?

- Du må ikke gå ud fra at der er nogen logik i det her. I virkeligheden burde man have skrevet ind et sted, at hvis ikke der var en tilsvarende regel om statsborgerskab i et andet land, måtte man vige.

- Men hvorfor er der ingen, der har vejledt hende før hun blev 18, så hun kunne blive dansk?

Det her er et eksempel på at vi i Danmark ikke står med åbne arme og siger kom hjem i mors favn. Hvis vi var oprigtigt interesseret i at få 'vores egne' i havn, skulle man være fremme i skoen og sørge for, at hun blev informeret. Men det er der ingen der har pligt til, som reglerne er, slutter Niels-Erik Hansen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: