Miljøminister vil straffe benzinslugere

Sveriges miljøminister vil hæve afgiften på benzintørstige biler og fjerne afgiften på brændstoføkonomiske biler

Afgifterne på biler, der bruger meget brændstof og udleder for meget CO2, skal hæves kraftigt. Derimod skal miljøvenlige biler helt fritages for miljøafgift.

Det foreslår den svenske miljøminister, Andreas Carlgren, i et interview i avisen Svenska Dagbladet i dag.

I en årrække har miljøvenlige biler fået et afslag i registreringsafgiften på 10.000 svenske kroner. Men den ordning forsvinder 1. juli næste år.

Som erstatning forslår Andreas Carlgren, at miljøvenlige biler helt fritages for miljøafgifter i op til fem år, mens miljøafgiften på benzintørstige biler sættes kraftigt i vejret.

Forslaget er endnu ikke færdigformuleret. Men miljøministeren siger, at biler, der udleder mindre end 120 gram CO2 per kilometer bliver kategoriseret som miljøbiler og slipper for miljøafgiften. Omvendt bliver afgiften for biler, der udleder mere end de 120 gram sat kraftigt i vejret. Hvor meget er endnu ikke afgjort.

Svenska Dagbladet skriver, at forslaget, hvis det gennemføres, bliver et hårdt slag mod de svenske bilproducenter Volvo og Saab, hvis bilmodeller udleder betydelig mere end 120 gram CO2 per kilometer.