'Dræber-skyer' truer Asiens storbyer

En ny FN-rapport slår alarm over et fænomen, der kan true vandforsyning og fødevarer for milliarder af mennesker i Asien: Enorme brune skyer i atmosfæren.

Det er brunt, mere end tre kilometer tykt, og det strækker sig fra Den Arabiske Halvø til Kina og den vestlige del af Stillehavet.

Forskere slår i en ny FN-rapport alarm over et lag i atmosfæren af gigantiske brune skyer, der formørker Asiens byer fra New Delhi til Beijing, får gletsjerne i Himalaya til at smelte hurtigere og gør klodens vejrsystemer mere ekstreme.

Og der er ikke tale om en science fiction-gyser. De atmosfæriske brune skyer er menneskeskabte. De består af sod og andre partikler, som stammer fra afbrænding af fossile brændsler, og luftforureningen udgør en risiko for menneskers helbred og for produktionen af fødevarer til tre milliarder mennesker.

Rapporten fra FN's miljøprogram, Unep, er udarbejdet af videnskabsfolk fra forskningscentre i Asien, Europa og USA. Forskerne peger på, at de brune skyer i nogle regioner forværrer virkningerne af den globale opvarmning, fordi skyerne delvis består af sort kulstof og sod, der absorberer sollys og opvarmer luften.

I andre tilfælde kan skyerne modvirke den globale opvarmning, fordi sulfatpartikler og organisk materiale reflekterer sollyset og afkøler jordoverfladen.