Bambi kender ikke klokken

Skift til normaltid blev blodigt for hjortevildt. 189 hjorte blev dræbt i den første uge, efter vi skiftede til vintertid. 89 hjorte måtte lade livet, da vi skiftede til sommertid

Overgangen til vintertid giver større risiko for påkørsler af dyrevildt. Bilen her har fået sine skader efter et sammenstød med en dåhjort på cirka 35-40 kilo. (Foto: Falck)
Overgangen til vintertid giver større risiko for påkørsler af dyrevildt. Bilen her har fået sine skader efter et sammenstød med en dåhjort på cirka 35-40 kilo. (Foto: Falck)

Rådyr kender ikke klokken, og overgangen fra sommertid til normaltid er hvert år årsag til mange påkørsler af dyrevildt. Den første uge efter skiftet betød ikke færre end 189 dræbte hjorte, hvilket er 46 flere end året før, viser en opgørelse fra Falcks vildtkonsulent, Allan Bruun Rasmussen.

- Hjorte- og andet dyrevildt vandrer fra deres fødesteder tilbage til skovbrynet, hvor de gemmer sig om dagen i daggryet og i skumringen. Med skiftet har vi flyttet myldretiden en time, og det betyder, at trafikstrømmen er øget, netop hvor dyrene vandrer, siger Allan Bruun Rasmussen.

Fordobling på to år
Efter skiftet sidste år blev der registreret 143 påkørsler af rådyr, mens tallet var nede på 86 i 2006, og dermed er der sket mere end en fordobling på to år. Blandt grundene til at antallet af påkørsler går opad er, at hjorte- og dyrevildtbestanden er stigende, ligesom trafikken i landområderne er blevet mere intens. Og det er ikke kun dyrene kollisionerne går ud over.

- Der sker hvert år trafikulykker som følge af dyrepåkørsler, men også dødsulykker. Hvert år mister mindst to til tre personer livet efter sammenstød med et dyr. Især for kraftige undvigelser fører til alvorlige uheld, siger Allan Bruun Rasmussen, der desuden vurderer, at mange uforklarlige solouheld netop kan skyldes, at bilisten har forsøgt at undvige et dyr.