Volden på jobbet stiger

Voldelige overfald flytter sig fra værtshusene til arbejdspladsen, viser undersøgelse. Uheldigt med den megen politiske fokus på gadevold, mener kriminalråd

Først det positive: Antallet af danskere, der udsættes for voldelige overfald har ligget konstant på omkring to procent gennem de seneste tyve år.

Men den vold, der rent faktisk finder sted, foregår i stigende grad, mens folk er på arbejde, og i mindre og mindre grad, når de går i byen. Det viser en omfattende rapport fra Justitsministeriets Forskningsenhed.

Op mod en fjerdedel af sidste års overfald skete på arbejdspladserne, mens 15 procent af overfaldene fandt sted på værtshuse. Ved seneste opgørelse fra midten af 1990'erne var billedet præcis det modsatte.

Det Kriminalpræventive Råd mener, at billedet af vold må nuanceres.

- Det er uheldigt, at man fra politisk side fokuserer så meget på gadevolden, når det er på jobbet, at volden stiger, siger kriminolog Anita Rønneling.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) glæder sig over, at volden samlet set ikke er steget gennem tyve år, men hæfter sig ved, at hvert femte overfald udføres med våben mod kun 12 procent i 1995.