Annonce:
Annonce:

Ingen fare ved grønlandsk a-bombe

Den brintbombe, der tilsyneladende har ligget på bunden af havet ud for Thule i 40 år, udgør ikke en voldsom trussel for miljøet

Ved Thule Air Base ligger der tilsyneladende en brintbombe, som amerikanerne har opgivet at finde. (Arkivfoto: Thomas Borberg)
Ved Thule Air Base ligger der tilsyneladende en brintbombe, som amerikanerne har opgivet at finde. (Arkivfoto: Thomas Borberg)
Annonce:
Følg Samfund

Ligger der en brintbombe på bunden af havet ud for Thule, udgør den ikke nogen voldsom fare for hverken miljø eller mennesker.

Det fastslår ekspert i strålingsforskning Sven Poul Nielsen fra Risø, Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi.

- Strålingen vil være meget begrænset. En brintbombe indeholder en lille mængde plutonium, som - populært sagt - bruges som tændsats til at starte den fusion af brintatomer, der skaber eksplosionen. Men plutonium udsender ikke de langtrækkende gammastråler, kun de meget kortrækkende alfastråler, som jo kan standses med et stykke papir, forklarer Sven Poul Nielsen til ekstrabladet.dk.

Af samme grund kan man ikke lokalisere en eventuel bombe ved at spore stråling.

Indeholder radioaktivt tritium
- Brintbomber indeholder derudover en stor mængde radioaktivt tritium - som også kaldes supertungt brint - men det udsender også kun kortrækkende stråler, siger eksperten.

- Desuden har tritium en halveringstid på kun lidt over 12 år, så det forsvinder forholdsvis hurtigt, siger han og nævner, at tririum i øvrigt er naturligt forekommende overalt på jorden.

Havbunden forurenet
Det betyder dog ikke, at der slet ikke er atom-forurening efter ulykken for 40 år siden.

- Hele havbunden er forurenet under nedstyrtningsstedet med plutonium. Man kunne fjerne den forurenede sne, men ikke isen. Og da isen så smeltede, blev havbunden forurenet. De undersøgelser, vi har foretaget, viser dog, at forureningen bliver liggende meget stabilt. Der sker en lille transport fra området, men det er så lidt, at det er ubetydeligt, fortæller Sven Poul Nielsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Det er Mette Frederiksens egen skyld, at hun tvinges til at udskrive valg i utide
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: