Annonce:
Annonce:

Fredede huse giver klimaproblemer

De mange fredede huse på Fanø er en miljømæssig udfordring for vadehavskommunen. Det er svært at gøre husene miljøvenlige, uden at overtræde fredningsreglerne

Annonce:
Følg Samfund

I de smalle gader i Sønderho på den sydlige del af Fanø ligger de gamle Fanøhuse med stråtag side om side. Husene er op imod 200 år gamle, og omkring 70 af dem er totalt fredede. Selvom husene giver landsbyen et idyllisk præg, så er de også skyld i et større CO2-udslip end almindelige huse.

- Det er let nok at bygge et helt nyt hus med energibesparelser, men næsten helt umuligt på de her gamle huse, hvor der for eksempel ikke må sættes solfang på og hvor isolering ikke er ligetil, siger byrådsmedlem Søren Vinding (Miljølisten).

Det er ikke kun på Fanø, at der bliver spildt masser af energi på de gamle huse til skade for miljøet. I alt er der omkring 9700 fredede bygninger med samme problem og derfor arbejder Kulturarvsstyrelsen målrettet med forskning på området. Der skal nemlig hverken gås på kompromis med klimaforandringernes udfordringer eller med de historiske huses udseende, fortæller kontorchef Mogens A. Morgen fra styrelsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: