Op til seks dræbes hvert år af kokain

Flere og flere unge sniffer coke, tager cola eller ryger sne. Kokain er blevet populært og flere og flere unge benytter sig af det farlige narkotika, som dræber mellem 2-6 mennekser hvert år

Flere og flere unge tager kokain, viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.(Foto: Johnny Frederiksen)
Flere og flere unge tager kokain, viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.(Foto: Johnny Frederiksen)

Coke, cola, sne. Kært barn har som bekendt mange navne, og danske unge har for alvor fået øjnene op for kokain.

I løbet af de seneste otte år er andelen af unge, der har taget kokain inden for den seneste måned, således fordoblet. Dermed er det nu lige knap seks procent af unge under 25 år, der har taget kokain inden for den seneste måned.

Det viser Sundhedsstyrelsens rapport 'Narkotikasituationen i Danmark 2008', der offentliggøres i dag.

Det stigende kokainforbrug kan mærkes i sundhedsvæsnet. Landets skadestuer modtager nu tre gange så mange kokainforgiftninger som for ni år siden.

Sideløbende med at flere unge tager kokain, er det også blevet farligere at tage kokain, påpeger overlæge og ekspert i behandling af kokainmisbrug Peter Ege.

- Hvor man tidligere primært sniffede kokain, indtages det i dag oftere enten intravenøst eller ved at ryge det. Det betyder, at man kan indtage meget mere på en gang, og det gør det væsentligt farligere, siger Peter Ege til Ritzau.

Ifølge rapporten dræbes mellem to til seks personer hvert år. Desuden registrerer skadestuerne nu tre gange så mange kokainforgiftninger som for ni år siden. Flere indlægges også på de psykiatriske afdelinger efter indtagelse af kokain, lyder det.