Knallertkørere lever livet farligst

Hvis man vil overleve i trafikken, er det sikreste at tage bussen - statistisk kan der køres en halv milliard kilometer i bus, før bare én person kommer til skade eller dør af det

I oktober i fjor blev to elever i en knallertskole kørt ned af en flugtbilist i Århus. En 15-årig dreng belv dræbt. (Foto: Claus Bonnerup)
I oktober i fjor blev to elever i en knallertskole kørt ned af en flugtbilist i Århus. En 15-årig dreng belv dræbt. (Foto: Claus Bonnerup)

Siden 1992 er der blevet 60 procent mindre risiko for at komme til skade eller dø i trafikken.

Det gælder bare ikke for knallertkørere. På knallert er risikoen nemlig lige så stor i dag, som den var for 16 år siden.

Det viser en ny rapport fra trafikforskerne hos DTU Transport, som bliver offentliggjort i dag, fortæller Ekstra Bladet.

Forskerne har undersøgt, hvor stor risikoen er for at komme til skade i trafikken. De har sammenlignet antallet af døde og tilskadekomne i trafikuheld med, hvor mange kilometer der bliver kørt med forskellige køretøjer.

27 pct. kørte på to hjul med motor
Det sidste er vigtigt, for selv om der er langt flere bilister end knallertkørere, der bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade, så bliver der også kørt uendeligt mange flere kilometer i bil end på knallert.

Kun én procent af alle de kilometer, der bliver kørt på danske veje, bliver tilbagelagt på tohjulede med motor. Til sammenligning kørte hele 27 procent af alle døde og tilskadekomne i trafikken på knallert eller motorcykel, skriver Ekstra Bladet.

Forskellen mellem knallert og bus
Knallerten er ifølge rapporten det farligste transportmiddel. For hver 10 millioner kilometer, der bliver kørt på knallert i Danmark, er der cirka 25 trafikofre.

I den anden ende af skalaen er bussen, som ikke overraskende er det sikreste. For hver 10 millioner kilometer i bus er der kun 0,02 dræbte eller tilskadekomne. Der skal altså køres en milliard kilometer i bus, før der er to personer, der enten kommer til skade eller dør.

Læs mere i Ekstra Bladet i dag