Hertuginde Fergie i unåde i Tyrkiet

Hertuginden af York, Sarah Ferguson, har bragt den tyrkiske kvindeminister i raseri - Sarah har uden tilladelse besøgt og kritiseret børnehjem

Hertuginden af York, Sarah Ferguson - også kendt som Fergie - er intenst optaget af velgørende arbejde for især børn og unge. Her  taler hun med den kræftsyge Nadya under et besøg på Teenage Cancer Unit på et hospital i Leeds i oktober. (Foto: Getty Images)
Hertuginden af York, Sarah Ferguson - også kendt som Fergie - er intenst optaget af velgørende arbejde for især børn og unge. Her taler hun med den kræftsyge Nadya under et besøg på Teenage Cancer Unit på et hospital i Leeds i oktober. (Foto: Getty Images)

Tyrkiets kvindeminister langede i dag i bitre vendinger ud efter den britiske hertuginde af York, Sarah Ferguson.

Fergie har uden tilladelse besøgt flere kommunale børnehjem i Tyrkiet og i et britisk tv-program kritiseret forholdene på hjemmene.

Minister for kvinders anliggende, Nimet Cubukcu, siger, at hertugindens besøg - uden tilladelse - på børnehjem i Tyrkiet og hendes kritik har skadet de diplomatiske forbindelser mellem Tyrkiet og Storbritannien.

Kommer i britisk tv i denne uge
Udsendelsen vises senere på ugen på britisk tv.

- Det er klart, at Sarah Ferguson havde negative hensigter. Hendes kritiske kommentarer skader Tyrkiets muligheder i forhandlinger om optagelse i EU, siger Nimet Cubukcu.

Sarah Ferguson siger i udsendelsen, at forholdene på i børnehjemmene er 'afskyelige', og hun opfordrer turister til ikke at rejse til landet.

Den tyrkiske minister er også vred over, at Sarah Ferguson skjulte sin identitet med tørklæder og bluffede sig til adgang til børnehjem i Istanbul og hovedstaden Ankara.

Beundret og berygtet
Den 49-årige Sarah Ferguson var fra 1986 til 1996 gift med dronning Elizabeths næstældste søn, prins Andrew. Ved skilsmissen havde de været separeret i fire år. Sammen har de døtrene Beatrice, 20, og Eugenie, 18 år. I august i år var Fergie inviteret på ferie på dronningens skotske slot, Balmoral, i forbindelse med Beatrices fødselsdag - et gennembrud i det ellers dybfrosne forhold til eks-svigerfamilien.

I al sin tid i den britiske kongefamilie var den runde, rødhårede Fergie beundret og berygtet - efter smag - for sin ligefremme og livskraftige måde at være på.

Sarah Ferguson er involveret i adskillige velgørenhedsorganisationer, særlig med børns vilkår som område.