Annonce:
Annonce:

Ikke plads til vores hus

Efterskælv: Ofre for fyrværkeri-katastrofen i Seest anklager landmåler for grov fejl og kræver 320.000 i erstatning

Lene og Karsten Harders måtte først slås med deres forsikringsselskab for at få et nyt hus efter fyrværkeri-katastrofen. Og så måtte de flytte huset på grunden, hvis de ikke skulle dele tagrende med naboen, fordi en landmåler angiveligt kom til at lave en grotesk fejl. (Foto: Anders Brohus)
Lene og Karsten Harders måtte først slås med deres forsikringsselskab for at få et nyt hus efter fyrværkeri-katastrofen. Og så måtte de flytte huset på grunden, hvis de ikke skulle dele tagrende med naboen, fordi en landmåler angiveligt kom til at lave en grotesk fejl. (Foto: Anders Brohus)
Annonce:
Følg Samfund
Da fyrværkeri-fabrikken i Seest eksploderede for fire år siden, blev Lene og Karsten Harders’ hus på Lerbjergvej 17 ramt så hårdt af trykbølgen, at det blev totalskadet.

Nabohuset blev nærmest blæst omkuld. Naboen var først til at få sit hus genopført. Men da familien Harders skulle til at grave ud og placere deres hus på grunden, fik de et chok:

– Der var ikke længere plads til huset på vores egen grund. Det kunne ikke ligge, hvor det skulle ifølge tegningerne, uden at det delte tagrender med nabohuset!

– Så tæt var naboens hus nemlig rykket ind mod os, fortæller familien.

Lene og Karsten Harders havde en spirende fornemmelse af, at nabohuset rykkede tættere på dem, mens det blev opført. Men da der dengang var et kraftigt buskads mellem husene, virkede det ikke så voldsomt endda.

– Det var først, da vi skulle sætte vores hus af på grunden og fik fat i en landmåler, at vi for alvor fik vished for, at naboens hus var kommet så tæt på skellet, at vores hus ikke længere kunne placeres, hvor det skulle.

’Vi turde ikke bygge’
Karsten Harders kontaktede Kolding Kommune, og her fik han at vide, at han blot kunne opføre sit nye hus klos op af nabohuset, for hans byggetilladelse og projekt var i orden.

– Men det turde vi alligevel ikke, og vores advokat advarede os også mod at gøre det, siger Lene Harders.

Naboen er uskyldig
Ifølge Karsten Harders er nabofamilien helt uskyldig i miseren.

– Men deres landmåler har svigtet fatalt. Han har indrømmet over for os, at han ikke kunne finde skelpælene og derfor gik han ud fra, at buskadset lå i skellet.

– Så han målte deres grund ud på baggrund af et krat. Og dermed kom han til anbringe nabohuset så tæt på skellet, at husene nærmest ville støde sammen.

– Det utrolige er, at vi let kunne finde skelpælen. Den stod præcis der, hvor den altid har stået. Jeg tvivler derfor på, at manden overhovedet har været herude, siger Karsten Harders.

Men hermed var parodien langtfra ovre.

Et møde mellem landmåler Carsten Eriksen og de to hårdt plagede naboer endte med, at Carsten Eriksen tilbød at lave nye tegninger gratis. Ideen var at flytte Harders hus en meter frem på deres grund og søge dispensation hos Kolding Kommune.

– Men han flyttede vores hus 2,75 meter frem på grunden og tegnede et nyt skel med en ordentligt bue rundt om nabohuset. Det var så tåbeligt, at Kolding Kommune omgående nægtede at godkende tegningerne, siger en hovedrystende Karsten Harders.

’De tilbød os 60.000 kr.’
Hermed gik sagen i hårdknude. Carsten Eriksen sendte sagen videre til sit forsikringsselskab, der er Landmålernes Gensidige Erhvervsforsikring.

– De tilbød pr. kulance at give os 60.000 kroner i kompensation for vores besvær. Men det er vi slet ikke tilfredse med. Vi har måttet lave nye tegninger, flytte garagen og forlænge byggekreditten.

– Samtidig er byggematerialer og lønninger steget voldsomt i perioden. Så vi kræver 320.000 kroner i erstatning.

– Det har hans forsikringsselskabet nægtet at betale. Så nu har vi stævnet forsikringsselskabet. Men hvornår sagen kommer for retten, ved vi ikke, siger Karsten Harders.

Landmåler Carsten Eriksen er på ferie i udlandet, hvor han ikke besvarer opkald på sin mobiltelefon.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Annette Bøgh, der er formand for Landmålernes Gensidige Erhvervsforsikring.
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: