Derfor har James Bond en valmue på

Ved gallapremieren på 'Quantum of Solace' havde Daniel Craig en papirvalmue på smokingens revers. Det havde William og Harry også - læs hvorfor

Daniel Craig - alias James Bond - med rød valmue på brystet ved gallapremieren på 'Quantum of Solace' på Odeon onsdag aften. Bagved bærer Bond-babe Olga Kurylenko en noget mere raffineret valmue på sin valmuerøde robe.(Foto: AP)
Daniel Craig - alias James Bond - med rød valmue på brystet ved gallapremieren på 'Quantum of Solace' på Odeon onsdag aften. Bagved bærer Bond-babe Olga Kurylenko en noget mere raffineret valmue på sin valmuerøde robe.(Foto: AP)

Daniel Craig gør det. Prins William og hans lillebror Harry gør det også.

Prinsernes far gør det i en skov i Japan. Deres stedmor Camilla gør det også. Storbritanniens premierminister Gordon Brown gør det. Og store dele af den almindelige britiske befolkning gør det samtidig.

De går med en rød papirblomt på brystet fra midten i oktober til hen i november. Altså netop nu.

På tøjet og mindesmærkerne
Craig, William og Harry gjorde det, da den nyeste James Bond-film havde gallapremiere på Odeon, Leicester Square i London, i aftes. Prins Charles var nogenlunde samtidig på besøg i Afan Forest sammen med formanden for Japan Afan Woodland Trust, forfatteren Clive Williams Nicol - og begge bar en rød papirvalmue. Det gjorde hertuginde Camilla også under sit besøg på et børnehospital i Tokyo. Og i London forlod premierminister Gordon Brown Downings Street 10 for at begive sig den korte vej til Parlamentet og dagens spørgetid - med en valmue på det mørke tøj.

Alle, som har besøgt England om efteråret, har kunnet lægge mærke til valmuerne. De sidder ikke bare på folks bryst - de er alle steder, hvor et monument hædrer ofre for krige, som Storbritannien har deltaget i, ikke mindst Første Verdenskrig.

Valmuer mellem korsene
Det var i kølvandet på denne verdens måske mest blodige krig, at ideen opstod: Hvert år, den 11. november klokken 11, mindes krigenes ofre og helte. Det var på det tidspunkt i 1918, at verdenskrigen sluttede.

Et digt af en canadisk militærlæge - 'På Flanderns Marker' - beskrev soldaternes lidelser på slagmarken og synet af blodrøde valmuer mellem de kors, som blev rejst over de faldne. Derfra kom ideen om at gøre valmuen til sympol for de indsamlinger til velgørenhed, som briterne - og i øvrigt stort set samlige dele af det britiske Commonwealth - foretager for at støtte ofre, helte og efterladte, civile som militære.

En donation til velgørenhed veksles til en papirblomt. 'Poppy Appeal', som er den fælles betegnelse for indsamlingerne, er uden sammenligning den højest profilerede velgørenhedsindsats i Storbritannien.

1 af 6 Brødrene Harry og William brugte premieren på Bond-filmen til et fremstød for velgørenheden - i de røde valmuers tegn. (Fopto: AP)
2 af 6 Valmuesymbolet kommer fra digtet 'På Flanderns Marker' om Første Verdenskrigs faldne. (Foto: AP)
3 af 6 Gordon Brown på vej fra Downing Street til Parlamentet med en valmue på brystet. (Foto: AP)
4 af 6 Prins Charles på naturvandring i Japan sammen med forfatteren Clive Williams Nicol. (Foto: AP)
5 af 6 Hertuginden af Cornwall, camilla, med valmue på brystet på hospitalsbesøg i Tokyo. (Foto: AP)
6 af 6 Daniel Craig - alias James Bond - med rød valmue på brystet ved gallapremieren på 'Quantum of Solace' på Odeon onsdag aften. Bagved bærer Bond-babe Olga Kurylenko en noget mere raffineret valmue på sin valmuerøde robe.(Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer