Annonce:
Annonce:

Prisen på brød: 10.000.000.000.000 $

Inflationen er ufattelig i Zimbabwe - nu bytter The Reserve Bank of Zimbabwe landets 10 billion-seddel ud med en 1000-lap, som ikke er mere end et brød værd

Disse mange nuller gør ikke den zimbabweanske pengeseddel noget værd. Nu har det afrikanske lands nationalbank - igen - fjernet nuller fra valutaen. (Foto: AP)
Disse mange nuller gør ikke den zimbabweanske pengeseddel noget værd. Nu har det afrikanske lands nationalbank - igen - fjernet nuller fra valutaen. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Samfund

Inflationsraten i det uroplagede afrikanske land Zimbabwe er verdens højeste: 11,2 millioner.

Hvis en velfærdsdansker ikke kan begribe dette tal, er der ikke noget at sige til det. Europa har næppe siden før Anden Verdenskrig set pengesedler med så mange nuller som dem, Zimbabwe har været vant til - frimærkesamlere kan stadig undre sig over tyske frimærker til flere milloner mark fra mellemkrigstiden.

Men nu er striben af nuller på pengesedlerne også (igen) blevet for voldsom for Robert Mugabes land, og nationalbanken, The Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ), har inddraget 10 billion-sedlerne og erstattet dem med 1000 dollar-sedler.

End ikke beskeden betydning
Det imponerer dog ikke økonomer, heller ikke landets egne.

- Det får end ikke en beskeden betydning. Hvad vi behøver i Zimbabwe er en klar politisk ændring med igangsætning af produktion - så vil inflationen begynde at aftage, mener den økonomiske konsulent John Robertson ifølge CNN.com.

- Nullerne vil blive ved med at komme tilbage, uanset hvor mange gange de bliver slettet, tilføjer han.

Det er ikke min skyld
Og meget tyder på, at manden har ret. I august skar Zimbabwe ti nuller af valutaen, for to år siden blev der skåret tre nuller. På verdensmarkedet handles 350 Zimbabwe-dollar - 35 billioner af dem, som landet havde for få dage siden - for tiden for en enkelt US-dollar.

Præsident Robert Mugabe, i hvis regeringsperiode økonomien har været i frit fald, benægter, at han har ansvar for situationen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: