Annonce:
Annonce:

Ægteskab ophævet: Bruden var ikke jomfru

Voldsom debat i Frankrig, hvor en domstol har ophævet et ægteskab med den begrundelse at bruden ikke var jomfru på bryllupsnatten. Sejr for religiøse fanatikere, siger kritikere

Frankrig rystes af dom. Muslimsk ægteskab er ophævet fordi bruden ikke var komfru (Foto: AP)
Frankrig rystes af dom. Muslimsk ægteskab er ophævet fordi bruden ikke var komfru (Foto: AP)
Annonce:
Følg Samfund

Retten i Lille var annuleret et ægteskab, med den begrundelse at bruden allerede før bryllupsnatten havde mistet sin mødom. Efter det ellers festlige bryllup i det muslimske miljø, måtte brudens far skamfuldt slæbe sin datter med hjem.

Brudgommen var rasende og forlangte ægteskabet ophævet. Det var retten med på. Dommeren mener, at manden var blevet foreholdt sandheden om sin hustru og at betingelserne for ægteskabet derfor ikke var opfyldt.

Politikere fra højre til venstre er rystede. Dommen beskrives som 'beskæmmende', 'utilgivelig og frastødende', 'et stort tilbageskridt' osv.

Men retten er ligeglad. Dommeren anser ægteskabet som en slags kontrakt-indgåelse og så kan 'handelen' ophæves, hvis ikke 'varen' har den ønskede kvalitet.

Kvinden var før brylluppet blevet beskrevet som 'ugift og ærbar'. Men dommeren slår fast at 'denne mangel (altså mødommen, red) var afgørende for for gommens samtykke'.

Den offentlige debat handler ikke alene om, at afgørelsen er et tilbageskridt for ligestillingen - mandens jomfruelighed er ikke sådan lige til at checke - men at den også kan betyde, at flere unge muslimske kvinder vælger at få genskabt mødommen ved et kirurgisk indgreb, hvis den sådan 'lige er blevet væk'.

Til Le Figaro siger viceformanden for det muslimske råd i Nord-Pas-de-Calais, Abdelkader Assouedj, at 'Islam kræver slet ikke, at hustruen er jomfru, men et ægteskab kan ikke indgås på basis af løgne'. Han mener ikke at sagen har noget med religion at gøre.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: