Jysk akuthelikopter holder stille en gang om måneden

Hviletidsregler har holdt Region Midtjyllands akutlægehelikopter på jorden 29 gange siden juni 2011

29 gange eller mindst en gang om måneden. Så meget har den midtjyske akutlægehelikopter stået stillet, siden den første gang lettede den 1. juni 2011.

Det viser en redegørelse fra Region Midtjylland, som blev udarbejdet efter helikopteren den 5. maj blev på jorden i forbindelse med en tragisk drukneulykke i Farsø, hvor en kun toårig pige mistede livet.

I regionen er man overrasket over, hvor ofte helikopteren må blive på jorden.

- Det kom helt bag på mig, for jeg har haft den opfattelse, at vi havde et døgndækkende beredskab, siger formand for regionsrådet, Bent Hansen.

Men det er ikke tilfældet. For hvis piloten og redderens arbejdstid kommer op på 14 effektive timer, så skal arbejdstiden nemlig afsluttes og efterfølges af mindst otte hviletimer. Og så kommer helikopteren ikke på vingerne - uanset hvad.

Ifølge redegørelsen vil udgifterne til ekstra bemanding på helikopteren løbe op i 10 millioner kroner. Og det er der ikke penge til i Region Midtjylland lige nu.

- At finde 10 millioner her og nu, det kan jeg ikke, siger Bent Hansen.

Derfor må løsningen ligge ude i fremtiden, når tre akutlægehelikoptere fra oktober 2014 kommer til at dække hele landet.

- Helikopterne vil alligevel skulle hjælpe hinanden, for eksempel i tilfælde af meget alvorlige trafikuheld. Men det at tænke arbejdstidsreglerne mere ind, det skal vi være langt mere opmærksomme på end tidligere, siger Bent Hansen, og fortsætter:

- Indtil da må vi jo ærligt sige, at der kan opstå de her situationer igen. I udnyttelsen af helikopteren bliver vi nødt til at sikre, at de ikke flyver ud forgæves, for så trækker de jo også af deres arbejdstimer. Så vi skal være bevidste om at minimere problemet.

I Region Sjælland flyver akutlægehelikopteren kun i de lyse timer og har derfor ikke samme problemstilling.

Driften af den landsdækkende akutlægehelikoptertjeneste er lige nu i udbud hos Danske Regioner.

0 kommentarer
Vis kommentarer