Læge søgte behandlingsform i Wikipedia

5-årig svensk dreng skreg af smerte, mens læge søgte råd om behandling af forsnævret forhud på Wikipedia

Lægen på privatklinikken søgte viden på Wikipedia, og det kom til at gøre ondt på den stakkels femårige dreng med forhudsforsnævring. (Arkivfoto: Colourbox)
Lægen på privatklinikken søgte viden på Wikipedia, og det kom til at gøre ondt på den stakkels femårige dreng med forhudsforsnævring. (Arkivfoto: Colourbox)

Det svenske patientklagenævn har for ganske nylig modtaget en klage fra en far, hvis femårige søn kom i kløerne på en læge, der næppe burde have ret til at praktisere længere.

Lægen søgte først information om en konkret lidelse og en egnet behandlingsmetode på det brugergenererede netleksikon Wikipedia, og da hans indgreb mislykkedes forlod han lokalet og overlod det til faderen at færdiggøre indgrebet, beretter aftonbladet.se

Havde problemer med at tisse
Faderen henvendte sig på Astrid Lindgrens Sygehus i Stockholm, da hans femårige søn havde problemer med at tisse på grund af forhudsforsnævring.

Derfra blev han henvist til sygehusets samarbejdspartner den private sundhedsklinik CityAkutens børneafdeling Närakuten Barn, hvor man behandler børn i alderen seks måneder til 17 år, der lider af 'lettere akutte sygdomme'.

Herfra begyndte det at gå galt.

Slog op på Wikipedia
Da faderen havde oplyst lægen om baggrunden for sønnens vandladningsproblemer gik lægen straks på nettet og søgte information om forhudsforsnævring og en behandlingsmetode på Wikipedia.

- Det virkede ikke særlig betryggende, at en højtuddannet læge søgte information om en lidelse og behandlingsmetode i et leksikon, hvor enhver person med netadgang kan publicere artikler, siger faderen.

Forsøgte at løsne forhud med saks
Lægen lagde efter at have konsulteret Wikipedia en lokalbedøvelse via en indsprøjtning i penis - i sig selv et smertefuldt indgreb både for børn og voksne.

Derpå forsøgte han med en 'peang' - et sakselignende instrument - at rulle forhuden væk fra urinrørsudmundingen.

Det gik ikke videre godt.

Skreg af smerte
Den femårige dreng skreg højt af smerte, og hvad gør man så?

Jo, lægen valgte at give drengen endnu en lokalbedøvende indsprøjtning i penis og forsøgte endnu en gang at fjerne den genstridige forhud med peangen.

Da drengen fortsatte med at skrige højt under den smertefulde behandling fik lægen til sidst nok og forlod lokalet, idet han opfordrede faderen til at færdiggøre indgrebet. Lægen sagde at han ville gå udenfor for 'ikke at forstyrre'.

Den rystede far var ikke til sinds at fortsætte mishandlingen af sin søn, der var gennemblødt af koldsved og blødte fra sin penis.

Opereret med godt resultat
En uge senere blev drengen under fuld narkose opereret på Astrid Lindgrens Sygehus med godt resultat. Faderen oplyser, at børnelægen på hospitalet fortalte ham, at det hos dem ikke en gang er normal praksis at lokalbedøve voksne mænd med en indsprøjtning i penis, da det er forbundet med stor smerte.

Faderen er af den opfattelse, at hans søn har måttet udstå unødig megen smerte på grund af den 'alternative' behandling på Närakuten Barn og har nu klaget til det svenske patientklagenævn.

Ja, vores læger søger info på nettet
Birgitta Cokorilo, der er øverste chef på Närakuten Barn, vil ikke kommentere den konkrete sag, før patientklagenævnet er kommet med sin afgørelse.

- Vi er meget kede af, at en patient har oplevet besøget hos os så ubehageligt, men jeg kan ikke udtale mig om den konkrete sag, siger Birgitta Cokorilo til aftonbladet.se.

Men helt generelt: Bruger I Wikipedia for at finde den rette behandlingsmetode?

- Hvad tror du selv. Som alle andre faggrupper bruger vi nettet for at indsamle information og fagkundskab. Men den konkrete sag om Wikipedia vil jeg ikke kommentere, siger Cokorilo.

- Er den pågældende person, der behandlede drengen, uddannet læge?

- Det er dog et forfærdeligt spørgsmål, du stiller. Jeg har aldrig hørt noget lignende.

Med tanke på sammenhængen er det vel ikke så mærkeligt et spørgsmål?

- Selvfølgelig er personen uddannet læge, siger Birgitta Cokorilo.

Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen