Luder: tynd kampagne imod købesex

Velfærdsministeriets nye kampagne for at få unge mænd til at afholde sig fra at gå til prostituerede er underlødig, mener sexarbejder

Sexarbejdernes Interesseorganisation kæmper for, at voksne mennesker har retten til købe en seksuel ydelse afen, der frivilligt sælger den. (Foto: colourbox)
Sexarbejdernes Interesseorganisation kæmper for, at voksne mennesker har retten til købe en seksuel ydelse afen, der frivilligt sælger den. (Foto: colourbox)

I dag lancerer Velfærdsministeriet en kampagne, der skal gøre unge bevidste om problematikkerne ved prostitution og allerhelst få unge mænd til at holde sig fra købesex.

Grundlaget for kampagnen er en undersøgelse, der viser, at 22 procent af alle unge drenge mellem 15-19 år har overvejet at købe sex.

- Det siger jo ingenting – de har tænkt på det, men hvor mange har gjort det? Teenagere har ikke råd, men har masser af fantasier og hormoner kørende rundt i kroppen på dem. Det er tyndt, at hænge kampagnen op på den slags fakta, siger sexarbejderen Sus til ekstrabladet.dk.

Hun er formand for Sexarbejdernes Interesseorganisation, SIO, og langt størstedelen af medlemmernes kunder er minimum 25 år.

- Undersøgelsen siger intet om, at der er utroligt mange unge, der går til prostituerede. Sådan en kampagne er ret skadelig for alle sexarbejdere, for vi bliver stemplet som uvidende og uselvstændige ofre, siger Sus, der selv har været i branchen i 4 år.

Ingen spørger sexarbejderne
Hun ærgrer sig over, at kampagnen, der tilbyder undervisningsmateriale til unge i folkeskolen, ikke er mere informativ.

- Al undervisningsmaterialet mangler oplysning. Det ville være oplagt, at det var informationer, der kom fra sexarbejderne selv. Men igen vælger de en tidligere narkoman til at repræsentere hele gruppen af sexarbejdere, og det er forkert, siger Sus, der har blogget om sit arbejdsliv.

Uden at have de helt præcise tal, vurderer hun, at det er en meget lille gruppe af de samlede sexarbejdere, der og afhængige af stoffer.

- Servicestyrelsen og Reden har været ude med estimater som 10 procent, og det er i hvert fald højt sat, vurderer Sus, der ikke vil betegne sig selv som 'en lykkelig luder'.

Til gengæld er hun et helt almindeligt menneske, der er glad for sit arbejde.