Danmark stemmer for blodbad

'Hvis man kunne høre hvalens skrig under jagten, ville ingen kunne holde ud at dræbe den', siger ekspert. Men Danmark stemmer for genindførelse af hvaljagt

Japan er det land i verden, der fanger flest hvaler. Til 'videnskabelige formål' hedder det officielt - men størstedelen af kødet havner i kølediskene i landets supermarkeder. (Foto: AP)
Japan er det land i verden, der fanger flest hvaler. Til 'videnskabelige formål' hedder det officielt - men størstedelen af kødet havner i kølediskene i landets supermarkeder. (Foto: AP)

Når det årlige hvalkommissionsmøde afholdes i juni, stemmer Danmark for at genoptage hvaljagt, selvom mere end to ud af tre danskere er imod.

En meningsmåling foretaget af analysebureauet ACNielsen viser, at 69 procent af danskerne er imod alle former for hvalfangst.

Som skudt hest for hestevogn
Videnskabsfolk har kortlagt, hvad hvalerne udsættes for under jagten.

- Det kan sammenlignes med en hest, der har flere spyd i sig, og blodet fosser ud, mens den skal trække en tung hestevogn gennem byen, hedder det i en videnskabelig rapport, udgivet af organisationen Whalewatch.

I rapporten beskrives det, hvordan aflivning af en hval foregår med harpuner, der skydes ind i hvalens mave, hvorefter harpunden eksploderer og efterlader et sår på omkring 60 centimeter. Ofte dør hvalen ikke af dette sår, og den skydes efterfølgende med rifler.

'Hvis man kunne høre hvalens skrig, mens den dør, ville hvalfangst ophøre. Så ville ingen kunne holde ud at dræbe dem', siger en forsker i rapporten 'Troubled Waters'.

- Det er bevist, at kun omkring 40 procent af hvalerne dør i løbet af et par minutter. Resten af dem er længere om at dø, for nogle kæmper de i op til halvanden time, før de dør, siger Birgith Sloth, der er talskvinde for Selskab til bevarelse af havpattedyr, og som deltager i hvalkommissionsmødet i næste måned.

Hun forklarer, hvordan fangerne med vilje holder hvalen i live. For hvis den dør og derfor synker, før de har fået så godt fat i den, at de kan trække den op på skibet, går fangsten tabt.

Danmark glemmer dyrevelfærd
Birgith Sloth undrer sig over, at Danmark de seneste år har stemt for en ophævelse af forbuddet mod hvalfangst - et forbud, der har eksisteret, siden IWC-medlemslandene blev enige om et forbud, der trådte i kraft i 1986. Og det på trods af, at flere meningsmålinger har vist samme resultater som det seneste.

- Danmark stemmer sammen med Norge, Island og Japan, der alle er hvalfangernationer for genindførelse af hvalfangst. Men for det første har tiden vist, at det tager flere hundrede år, før en hvalbestand er genoprettet, så selvom flere bestande ser sunde ud nu, kan de hurtigt ødelægges, hvis hvalfangst genoptages. For det andet tager Danmark slet ikke stilling til spørgsmålet om de lidelser, der er forbundet med hvalfangst. Der findes ingen human måde at aflive en hval på, siger Birgith Sloth til ekstrabladet.dk.

Hun pointerer, at de tre lande, der ønsker at genoptage kommerciel hvalfangst, er blandt verdens rigeste.

- Japan dræber allerede mange store og mindre hvaler hvert år, men de ønsker at få lov til at fange mange flere. De kalder det 'videnskabelig fangst', men man ser aldrig resultaterne, og kødet ender i forretningerne, siger hun.

Også et foreslået reservat i Sydatlanten i det område, hvor hvalerne spiser og føder, stemmer Danmark imod.

Du kan se en video om, hvordan hvaler fanges og dræbes her

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen