Dødsdømt efter fire minutter

Omverdenen var rystet, da den 23-årige journalist-studerende Sayed Pervez Kambaksh blev dømt til døden den 22. januar - nu viser det sig, at retssagen kun varede fire minutter

Det var i denne retsbygning i Mazar-i-Sharif, at Sayed Pervez Kambaksh blev dømt til døden efter et fire minutter langt retsmøde. (Foto: AP)
Det var i denne retsbygning i Mazar-i-Sharif, at Sayed Pervez Kambaksh blev dømt til døden efter et fire minutter langt retsmøde. (Foto: AP)

Den 23-årige journaliststuderende Sayed Pervez Kambaksh fra Afghanistan blev dødsdømt for at downloade en rapport om kvinders rettigheder efter en retssag, der varede blot fire (4) minutter.

Det fortæller Sayed Pervez Kambaksh til den britiske avis The Independent.

- Min såkaldte retssag varede i fire minutter i en lukket retssal. Jeg fik at vide, at jeg er skyldig, og at jeg skal dø.

Selv om Sayed Pervez Kambaksh risikerede dødsstraf, fik han ikke lov til at have en forsvarer ved sin side.

- Det kunne ikke komme på tale, at jeg skulle have en forsvarer til at repræsentere mig. Jeg fik ikke en gang lov til at tale på mine egne vegne, siger Kambaksh til The Independent, som har interviewet ham i en fængselscelle i byen Mazar-i-Sharif i det nordlige Afghanistan.

Siden dommen den 22. januar har Sayed Pervez Kambaksh boet i en stor celle på 10 gange 12 meter - sammen med 34 dømte mordere, røvere og terrorister.

Dødsdommen har medført voldsomme reaktioner hos de vestlige regeringer. Og i hovedstaden Kabul, hvor folk generelt er mere frisindede end i Afghanistans landområder, er befolkningen også imod dommen.

The Independent har startet en underskriftsindsamling for at få den britiske regering til at lægge pres på Afghanistan, og indtil videre har 90.000 skrevet under for at få Kambaksh løsladt.

Sayed Pervez Kambaksh har anket dommen.