Arla holder vejret

Arla mistede 450 mio. kr. under Muhammed-krisen for to år siden, men indtil nu har den seneste udvikling ikke påvirket markedet i Mellemøsten

For to år siden rasede den muslimske verden mod Danmark og en boykot kostede Arla 450 mio. kroner. (Foto AP)
For to år siden rasede den muslimske verden mod Danmark og en boykot kostede Arla 450 mio. kroner. (Foto AP)

På Arla Foods' hovedsæde i Århus følger man den seneste udvikling i Muhammed-sagen tæt.

Indtil videre har uroen omkring de tre anholdelser i Århus og genoptrykkene af Kurt Westergaards Muhammed-tegning ikke ramt Arlas eksportmarkeder i Mellemøsten, så koncernen håber det bedste og frygter det værste.

- Indtil nu har der ikke været reaktioner. Det er 'business as usual', men vi følger situationen tæt, fortæller koncernkommunikationsdirektør, Astrid Gade Nielsen, til ekstrabladet.dk.

Under Muhammed-krisen for to år siden indrykkede Arla annoncer i flere arabiske dagblade for at vende stemningen under den massive boykot af de danske produkter. Men i øjeblikket har Arla ingen planer om at gå i offensiven under en eventuel ny Muhammed-krise.

- Nej, vi har ikke forberedt noget, da vi endnu ikke ved, hvad der vil ske, siger Astrid Gade Nielsen.

Foreløbig roi Mellemøsten
Mens Arla endnu ikke ved, hvordan den muslimske verden vil reagere på den seneste udvikling, giver genoptrykket af Kurt Westergaards tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen ikke anledning til voldsom bekymring blandt de danske diplomater i muslimske lande.

Medierne i de muslimske lande omkring Middelhavet har fokus på sagen om tegneren Kurt Westergaards Muhammedtegning, men ifølge Udenrigsministeriet er der foreløbig ingen tegn på uroligheder.

Udenrigsministeriet oplyser, at rejsevejledningerne til en række muslimske lande vil blive opdateret med fakta om den seneste udvikling, men der bliver ikke tale om yderligere restriktioner.

Onsdag valgte 17 danske aviser at genoptrykke den kontroversielle tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

I 2006 førte folkelige protester mod Muhammedtegningerne til angreb på danske ambassader i blandt andet Syrien, Libanon og Iran.

Derudover opfordrede flere lande til boykot af Arlas produkter. Boykotten kostede Arla 450 millioner kroner, og den danske mastodont er fortsat kun på 95 procent af salget fra før Muhammed-krisen.