Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Carlsberg sætter sig på Rusland

Carlsberg betaler 58,2 milliarder kroner for at overtage Scottish & Newcastle aktiver i Rusland, Kina og Frankrig, og befæster bryggeriets plads i verdenseliten

Carlsberg er store, og bryggeriet har ambitioner om at blive endnu større. (Foto: ekstrabladet.dk)
Carlsberg er store, og bryggeriet har ambitioner om at blive endnu større. (Foto: ekstrabladet.dk)

Efter flere måneders nervekrig og dramatik beseglede Carlsberg sammen med hollandske Heineken fredag købet af Storbritanniens største bryggeri Scottish & Newcastle. Den samlede pris endte på 76 milliarder kroner. Oveni skal lægges gælden i Scottish & Newcastle, og da Carlsberg samtidig skal betale mere end Heineken, kommer handlen til at koste den danske bryggerigigant godt 58 milliarder kroner.

Det gør handlen til danmarkshistorien suverænt største. Til gengæld for de mange milliarder får Carlsberg nu eneherredømmet over det lukrative russiske ølmarked og guldægget Baltic Beverages Holding (BBH), der har været hovedmålet for Carlsbergs opkøb. I modsætning til Vesteuropa, hvor ølsalget i mange år har været på retur, er det russiske ølmarked i voldsom vækst.

Carlsberg og Heineken deler rovet på den måde, at Carlsberg overtager skotternes halvpart i BBH, som Carlsberg i forvejen ejer den ande halvdel af. Oveni får Carlsberg bryggerier i Frankrig, Grækenland, Kina og Vietnam. Mens Heineken får resten og dermed sætter sig tungt på det britiske marked.

Med købet befæster Carlsberg samtidig sin position i den absolutte verdenselite, kun overgået af InBev, SABMiller, Anheuser Busch og Heineken. Koncernchef Jørgen Buhl Rasmussen lægger især vægt på, at købet sikrer Carlsbergs fremtidige vækst.

- Med ét har vi etableret verdens hurtigst voksende globale bryggeri. Vi har nu fuld kontrol over vores skæbne i Rusland og andre BBH-lande, og jeg er virkelig spændt på de nye muligheder, som det vil bringe, siger Jørgen Buhl Rasmussen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen