Annonce:
Annonce:

Palme spionerede for CIA

Sveriges tidligere statsminister gav oplysninger om svenskere til den amerikanske efterretningstjeneste, som også forsøgte at hverve ham som agent

Oluf Palme var andet og mere end en karismatisk statsminister. (Polfoto)
Oluf Palme var andet og mere end en karismatisk statsminister. (Polfoto)
Annonce:
Følg Samfund

Da Olof Palme var en ung mand med et glødende engagement i studenterpolitik, forsynede han samtidig den amerikanske efterretningstjeneste med navne og oplysninger på svenske statsborgere.

Det skriver Dagens Nyheter, som har fået adgang til en mængde hemmeligstemplede dokumenter fra den amerikanske ambassade i Stockholm.

Dokumenterne afslører, hvordan socialdemokraten Olof Palme 23 år gammel informerede den amerikanske diplomat Robert F. Woodward med oplysninger om, hvilke svenske venstreaktivister, der havde deltaget på en stor kommunistdomineret konference i Prag.

Alle de navne som den senere statsminister leverede til amerikanerne var fra den den radikale venstrefløjsgruppe Clarté. Palme havde på besynderlig vis 'glemt' navnene på alle andre svenskere, der deltog.

Enken efter Gunnar Svantesson - en af de navngivne aktivister - er rasende.

Annonce:

- Gunnar viede sig først og fremmest i kampen mod atomvåben. Han samlede underskrifter. I dag ses det som en hæderssag, og jeg er stolt over, at han var så fremsynet, siger Helena Zymler-Svantesson.

Spionen Palme
En anden enke er overhovedet ikke overrasket. Hun vidste efter eget udsagn godt, at Oluf Palme havde givet amerikanerne oplysninger.

- Det er vanskeligt at vurdere, hvordan hans kontakt til den amerikanske ambassade var på det tidspunkt. Det kan både have været overfladisk og meget dybt, siger Ingjerd Lindgaard-Franck, som selv var aktivt medlem af Clarté.

Palmes kontakt med CIA overraskede altså ikke medlemmerne af Clarté. I 1948 kom Palme hjem fra et studieår i USA, og få måneder efter etablerede han selv kontakt til CIA's stationschef i Stockholm.

Den tidligere agent Tom Farmer har senere fortalt, at CIA ønskede at hverve Palme som decideret agent. Det nægtede Palme dog. Men samarbejdet med Tom Farmer havde han altså ikke noget problem med. I følge avisens kilder varede det længe og var godt og tæt.

Sammen undersøgte de kommunistiske studentergrupper i Tyskland

Det er ikke første gang, at Olof Palmes navn sættes i forbindelse med efterretningsarbejde. I 1950 arbejdede han for den svanske sikkerhedstjeneste, og hvar blandt andet med til at skabe militære 'stay behind' grupper, der skulle agere som guerilla-grupper i tilfælde af en russisk invasion.

Den 28. februar 1986 blev Olof Palme dræbt i et skudattentat, der aldrig er blevet opklaret.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
Hvis Mette går, bør der udskrives valg
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: