Ingen håndtryk til hun-præster

Asmaa Abdol-Hamid står ikke alene: biskop afgør nu striden om mandlige præster, der nægter at give hånd til kvindelige kolleger

- Jeg bliver knaldhamrende sur og ked af det, når mine mandlige kolleger ikke ser mig som værdig til at være i mit embede, siger sognepræst Susan Aaen. (Foto: René Schütze)
- Jeg bliver knaldhamrende sur og ked af det, når mine mandlige kolleger ikke ser mig som værdig til at være i mit embede, siger sognepræst Susan Aaen. (Foto: René Schütze)
I dag falder biskop Karsten Nissens afgørelse i præstestriden fra Viborg Stift om at uddele håndtryk. Flere mandlige præster nægter at give kvindelige kolleger hånd i forbindelse med ordination til faget. Kvinderne har klaget.

Fortolkning
Adskillige fundamentalistiske præster over hele landet viger tilbage for håndtrykket, fordi de mener, den symbolske handling blåstempler kvinder som kolleger i kirkerne. Disse præster holder sig til biblens gamle tekst, som fastslår, at kvinder ikke kan være præster. Paulus har selv sagt det.

Mange af de trofaste bibelforkyndere har samlet sig i Evangelisk Luthersk Netværk, der har sognepræst Henrik Højlund, Løsning og Korning, som formand. Ekstra Bladet har spurgt ham, om han ikke bare kan give hånd af høflighed og så fortsat mene, at kvinder ikke kan være præster.

– Jeg har mange kolleger, som har lige nøjagtig den holdning. Det med håndtrykket er en lille fortolkningsting. Hvis jeg kan overbevises om, at håndtrykket ikke går ud på, at jeg anerkender min kvindelige kollega som præst, kunne jeg i princippet godt give håndslag til hvem som helst, svarer Henrik Højlund.

Gud er den samme
– Hvorfor skal Paulus tages for pålydende så mange år efter?

– Fordi kristendommen ikke er et politisk program, der kan forandre sig. Vi er nogle, der har den grundlæggende opfattelse, at Gud er den samme til alle tider. Vi kan ikke hoppe over, hvad Paulus og de andre forfattere har videregivet os.

Henrik Højlund understreger med glimt i øjet, at han ikke af den grund slår sin kone.

– Jeg tror, min kone og jeg lever i et lige så moderne, almindeligt og jævnbyrdigt ægteskab, som de fleste danskere.

– Men du vil ikke have hende som kollega?

– Nej, og det gider hun heller ikke. Hun har selv sagt, at det tager noget af vibrationerne mellem manden og kvinden.

Flertal på verdensplan
Sognepræsten, der heller ikke vil forrette gudstjenester sammen med kvindelige præster, tilhører i Danmark et mindretal, men på verdensplan et stort flertal.

– Alene den katolske kirke har et klokkeklart nej. En lang række andre kirker over hele verden deler også vores synspunkt.

– Ville det så ikke være bedre for dig at være katolik?

– Overhovedet ikke – og det er der gode grunde til. Men så skal vi jo tale om Evangeliet og syndernes forladelse, hvilket er langt vigtigere end kvindelige præster, siger Henrik Højlund.
1 af 2 Sognepræst Henrik Højlund vil ikke give kvindelige kolleger hånden ved præsteordinationer, fordi handlingen opfattes som accept af, at de er i faget. (Foto: Rasmus Baaner)
2 af 2 - Jeg bliver knaldhamrende sur og ked af det, når mine mandlige kolleger ikke ser mig som værdig til at være i mit embede, siger sognepræst Susan Aaen. (Foto: René Schütze)
0 kommentarer
Vis kommentarer