Når mor begår sexovergreb

Kvinder - og især mødre - står bag hver fjerde seksuelle overgreb mod mænd, viser norsk undersøgelse

Følg Samfund

Klamme fedladne mænd, der gramser på små piger.

Sådan ser de flestes fordomsfulde billede nok ud af en person, der forgriber sig på mindreårige. Men en ny norsk undersøgelse viser, at gerningsmanden lige så godt kan være en kvinde.

Ifølge nettavisen oplyser 26,5 procent af de adspurgte mænd, som opsøgte det norske center for seksuelt misbrugte mænd sidste år, at overgrebet var begået af en kvinde. I 2005 var tallet 31,7 procent.

- Andelen af kvinder, der begår seksuelle overgreb, har ligget på mellem 26 og 34 procent i de senestte år. Det er i høj grad mødre, som står bag overgrebene, siger Endre Førland fra det norske center for seksuelt misbrugte mænd til nettavisen.

Center for seksuelt misbrugte mænd mener, at problemerne ikke kan løses, så længe der er så stor tabu omkring emnet.

Handlingslammelse
- Det er så stort tabu, at ikke en gang hjælpe-apparatet tager sig af problematikken. Og så længe samfundet ikke vil tale om kvinder, der forgriber sig, så har de frit slag, siger Endre Førland.

Overgreb begået af mødre resulterer ofte i stor forvirring og handlingslammelse hos ofrene. Det betyder, at overgrebene i flere tilfælde aldrig kommer frem.

- Tendensen er, at mange mandlige gerningsmænd i højere grad er ude efter at tilfredsstille sig selv. De er mere fysiske i deres magtmisbrug. Kvinder, der forgriber sig, udøver i langt højere grad psykisk misbrug sammen med de seksuelle overgreb, siger lederen af det norske center for seksuelt misbrugte mænd og tilføjer:

- Et voldsomt overgreb, som resulterer i blå mærker, er meget synligt, men et overgreb pakket ind i moderrollen er uhåndterligt.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind