Her flygter Blekingegade-terrorist

Ved synet af Ekstra Bladet forduftede Torkil Lauesen midt i møde med unge

Ved et bord bagerst i lokalet holdt Torkil Lauesen hof. Ved sin side havde han på et tidspunkt flere unge mennesker, der opmærksomt lyttede til terroristens vise ord. (Foto: Søren Osgood)
Ved et bord bagerst i lokalet holdt Torkil Lauesen hof. Ved sin side havde han på et tidspunkt flere unge mennesker, der opmærksomt lyttede til terroristens vise ord. (Foto: Søren Osgood)
Den tidligere Blekingegade-ideolog Torkil Lauesen sad i aftes ved et bord i Nørre Allés Medborgerhus i København. Nonchalant sludrende med fire unge mennesker, som tilsyneladende labbede hans ord i sig.

Han skulle holde tale for de fremmødte under overskriften 'globaliseringsmodstand - mål og midler'. Tilbage i 1988, da Torkild Lauesen for alvor var aktiv på den politiske scene, var midlerne terror, røveri og mord. Det var dengang, Blekingegade-banden røvede 13 millioner kroner fra Købmagergades Postkontor og skød og dræbte den 22-årige politibetjent Jesper Egtved Hansen. Pengene skulle gå til den palæstinensiske terrorgruppe PFLP.

Det er aldrig blevet opklaret, hvem af de fire bandemedlemmer der affyrede skuddet. Under retssagen holdt de hånden over hinanden, og da man i Danmark ikke kan idømmes en kollektiv straf, slap de alle for drabsdommen.

KVINDE TRUEDE MED PARAPLY
I dag ytrer Torkil Lauesen sig i globaliseringsdebatten blandt de grupper, som tropper op ved hvert eneste politiske og økonomiske topmøde, hvorefter det ender i voldsomme og ødelæggende demonstrationer. Det var også som globaliseringsmodstander, Torkil Lauesen i går ankom til et møde arrangeret af det venstreorienterede debatforum SALT.

Men vi fik aldrig at vide, hvilke midler Torkil Lauesen vil bruge i den politiske kamp i dag. For da Ekstra Bladet begyndte at fotografere ham, tog han sin jakke på og forlod skyndsomst lokalet. I hælene på ham fulgte en midaldrende kvinde, som forsøgte at spærre vejen for Ekstra Bladets fotograf.

- Du er godt nok liderlig, sagde hun, da fotografen ufrivilligt kom til at støde ind i hende.

Senere viftede hun med sin røde paraply i faretruende nærhed af fotografens hoved, hvilket afstedkom et mindre håndgemæng mellem hende og Ekstra Bladets journalist.

Der var annonceret for debatmødet i globaliseringsmodstandernes foretrukne avis, Information.

Men tilsyneladende kom det som en stor overraskelse for Torkil Lauesen, at også pressen ville vise sin interesse.

- Torkil Lauesen har i sidste øjeblik valgt at trække sig fra panelet på grund af den hetz, som pressen i lang tid har ført mod ham. Hver gang, han kommer til et møde, bliver der stillet dumme spørgsmål om hans person, og han har ikke ønsket at ødelægge denne debat, sagde Rasmus Burkal i sin velkomsttale.

DELER HANS HOLDNINGER
Rasmus Burkal var medarrangør af mødet og forklarede Ekstra Bladet, hvorfor netop terroristen Torkil Lauesen skulle inviteres.

- Vi har forsøgt at lave et arrangement, som repræsenterer bredden i globaliseringsmodstanden. De holdninger, Torkil Lauesen har, deles af en stor del af de mennesker, som deltager i modstanden.

- Har I ikke haft betænkeligheder ved at invitere denne mand?

- Han er blevet dømt i det danske retssystem og har udstået sin straf, så jeg synes, det er en mærkelig opfattelse af ytringsfrihed og en mærkelig retsfilosofisk opfattelse, hvis man skal blive ved med at forfølge manden.

- Der er ingen i gruppen, som har udstået straffen for mord.

- Det må man lade det juridiske system klare.

Efter Torkil Lauesens farvel måtte forsamlingen nøjes med at lytte til Enhedslistens Kenneth Haar og den radikale Christian Friis Bach. Begge havde sagt ja til at deltage i mødet, vel vidende at de skulle sidde i panel med en af Danmarkshistoriens få terrorister.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter