Vi arbejder som slaver

- Vi betalte under bordet for vand, el og varme, og hvis vi sladrede, truede personalet med dummebøder, siger 24-årige Sebastian om den private institution Granhøjen i Nykøbing S.

- Hver måned skulle vi betale 500 kroner under bordet for el, vand og varme. Hvis vi sladrede til nogen, truede personalet os med dummebøder.

Efter fem måneder på den privatejede institution Granhøjen havde Sebastian Schow fået nok.

I samråd med sine forældre valgte han at forlade det såkaldt miljøterapeutiske tilbud i Nykøbing Sjælland for blandt andet psykisk handicappede unge.

PSYKISK TERROR
- Vi blev simpelthen udsat for psykisk terror. Det kunne jeg slet ikke klare. Specielt ikke når jeg lider af kronisk angst, fortæller den 24-årige mand fra Fredensborg til Ekstra Bladet.

Han behandles hver dag medicinsk for sin lidelse.
Sebastian flyttede ind i bofællesskabet på Granhøjen i det tidlige forår.

Opholdet blev finansieret af Fredensborg-Humlebæk Kommune og den 24-årige selv.

- Men jeg fandt snart ud af, at Granhøjens metoder ikke var noget for mig. Derfor valgte jeg at fortælle min sagsbehandler om pengene, vi skulle betale under bordet. Det kostede mig en stor skideballe - og endnu flere trusler om dummebøder, siger Sebastian.

SLAVEARBEJDE
Han føler sig også udnyttet af institutionen, der som et led i terapien låner beboerne ud til forskellige håndværksopgaver.

- Jeg havde egentlig ikke noget imod, at vi hver dag skulle stå op og gå på arbejde. Vi kunne da også nogenlunde selv bestemme tempoet. Men det var for dårligt, at vi kun fik mellem 100 og 200 bonus-kroner om måneden for vores indsats. Det lignede slavearbejde, siger Sebastian Schow.

Når arbejdsdagen var slut, blev beboerne sat i sving hjemme på Granhøjen, hvor den stod på blandt andet rengøring.

- Blev det ikke gjort tilfredsstillende, skulle vi nok få besked. På et tidspunkt truede en af pædagogerne ligefrem med, at edderkopperne ville dale ned i munden på os om natten, hvis der var beskidt på værelserne.
Det er ikke lige det, man forventer at høre, når man lider af angst, siger den 24-årige.

AFSKÅRET FRA VENNERNE
Sebastian Schow er samtidig utilfreds med, at beboerne for det meste var afskåret fra omverdenen.

- Vores mobiltelefoner blev inddraget. Vi måtte faktisk kun ringe til vores forældre fra en boks. Det gav en dårlig stemning. For selv om du er syg, har du trods alt behov for at tale med dine bedste venner uden for institutionen. Hvis der blev ringet til os, fik vi det sjældent at vide, siger Sebastian, som efter nytår har fået ophold på en anden institution ved Roskilde.
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen