Konfrontation med SOK: 'Ingen ordentlig registrering'

Internationale flådestyrker ud for Somalia har frigivet mindst tre somaliske sørøver-chefer, fordi registreringen af de kriminelle ikke er godt nok, fortæller en af verdens førende pirateksperter til Ekstra Bladet. Søværnet kan ikke afvise det

Kan I være sikre på, at der ikke har været topbosser blandt de 238 formodede pirater, som I har sat fri igen?

Søværnets Operative Kommando (SOK) kan ikke med sikkerhed fastslå, at der blandt de tilbageholdte ikke har været højerestående piratledere/bagmænd, men umiddelbart vurderes det, at det er mindre sandsynligt, idet sådanne ledere/bagmænd normalt ikke opererer til søs, skriver presseofficer Jesper Rasmussen fra SOK i en mail.

Se også: Flådestyrker frigiver piratbosserSe også: Pirater går fri gang på gang

Er registreringen af pirater og topbosser god nok?

- Formodede pirater registreres af danske enheder, når de pågribes. For så vidt angår formodede pirater i Somalia, herunder 'topbosser' findes der- jf. SOK opfattelse - ikke nogen valid registrering. SOK kan supplerende oplyse, at data om tilbageholdte formodede pirater videresendes til INTERPOL med henblik på at fastslå, hvorvidt de pågældende er internationalt efterlyst.

Se også: Rederi i økonomisk havsnød efter somalisk gidseldramaSe også: Shipcraft beskylder rederiforening for at svigte gidsler

Hvorfor bliver så mange formodede pirater sat på fri fod igen?

- I hvert tilfælde foretager danske myndigheder en konkret vurdering af bevisets stilling. For at kunne retsforfølge kræves der håndfaste beviser, som ikke i alle tilfælde er tilstede. Endvidere kræver retsforfølgelse, at der er en stat, der er villig til at føre sagen, hvilket ikke altid er tilfældet.

0 kommentarer
Vis kommentarer