Spastiker-tvillinger slæbes i retten

Snydt af forsikringen: Magnus og Jakob blev spastisk lammede efter lægesjusk, men kan ikke få deres million-erstatning

Magnus og Jakob blev født på Rigshospitalet i 1997. Lægerne lavede massive fejl kort tid efter fødslen, så begge drenge i dag er spastisk lammede. (Foto: Jesper Stormly Hansen)
Magnus og Jakob blev født på Rigshospitalet i 1997. Lægerne lavede massive fejl kort tid efter fødslen, så begge drenge i dag er spastisk lammede. (Foto: Jesper Stormly Hansen)
Familien Tæbrings stue er som en forhindringsbane af kørestole, gangstativ og andre hjælpemidler, der skal gøre familiens spastiske tvillingedrenge, Magnus og Jakobs, liv en smule lettere.

Jakob og Magnus har glædet sig til vores besøg og kommer os i møde ved døren. Jakob fastspændt i sin kørestol, Magnus med et gangstativ, som han med nød og næppe kan gå ved hjælp af. De præsenterer familien for os og viser os deres værelser med specialbyggede senge, der kan køre op og ned, så familien nemmere kan hjælpe dem i seng, og badeværelset med en stor lift, som forældrene bruger til at få de næsten niårige drenge i bad.

En million til hver
Magnus og Jakob kunne have haft et helt almindeligt drengeliv med fodbold efter skolen og leg på gaden med de andre børn. Men Rigshospitalets læger kom til at give begge drenge en overdosis af glukose kort efter fødslen og lagde samtidig en slange forkert i halsen på Jakob, så han ikke fik luft. Begge drenge blev spastisk lammede som en følge af det katastrofale lægesjusk.

Efter otte års kamp med Patientforsikringen og senere Patientskadeankenævnet fik familien i 2003 endelig sidstnævntes ord på, at drengene har krav på erstatning på godt en million kroner hver. Familien kunne ånde lettet op.

Den store, blå Ikea-pose, fyldt til randen med stævninger, sygejournaler og afgørelser fra de forskellige klagenævn, som vidner om den næsten umenneskelige kamp, familien har været gennem, kunne endelig pakkes væk.

Troede de.

Ubarmhjertigt
Men derefter ramte de en ny mur: Forsikringsselskabet, Købstædernes Forsikring, vil ikke udbetale pengene.

- Hvordan kan de være så ubarmhjertige? Hvordan kan forsikringsselskabet nægte os det, vi har ret til? Det må jo være peanuts for et stort selskab. Men for mine drenge kunne det betyde et værdigt liv, siger moderen Dorte, som har kæmpet en indædt kamp for sine drenge og er chokeret over den behandling, hun har fået i systemet.

- Systemet er overhovedet ikke til for familier som os, der er ramt af en grusom tragedie. Selv om lægerne laver fatale fejl, er det nærmest umuligt at få medhold. Det kræver årelange kampe og ufattelige kræfter, som jeg slet ikke ved, hvor vi har fundet midt i alt det her.

I dag er Magnus og Jakob stærkt synshæmmede og går i specialskole, har aflastningsfamilie, en daglig hjælper og vil aldrig kunne klare sig alene, selv om de er normalt begavede. Familien måtte flytte fra deres hus og få specialbygget et andet for at kunne hjælpe Magnus og Jakob bedre i hverdagen.

Hård start på livet
Magnus går ved hjælp af en rollator, men Jakob kan ingenting. Hans krop er spændt fast til kørestolen, for han kan ikke sidde selv. Han har fået opereret en pumpe ind i ryggen, som giver ham afslappende medicin konstant, fordi hans krop ellers kramper konstant. Når drengene fylder 18 år, skal de leve af invalidepension.

- Netop derfor vil vi sørge for, de får deres erstatning. Lægerne har lavet grufulde fejl. Så må de da også vedkende sig det og sørge for, at pengene bliver udbetalt.

Magnus og Jakob bliver født på Rigshospitalet i 1997 otte uger for tidligt ved akut kejsersnit. Den nyfødte Magnus beskrives i journalerne som 'en fin, præmatur dreng'. Jakob ser det tværtimod slemt ud med. Han er skindød ved fødslen og har betydelige vejrtrækningsproblemer i sine første levetimer.

To fatale lægefejl
Men da lægerne intuberer ham for at hjælpe ham med at trække vejret, placerer de tuben forkert, sådan at den ikke når lungerne, men kun spiserøret. Den har dermed ingen funktion. På tredjedagen giver lægerne begge drenge en kæmpe overdosis af glukose, som i de rette mængder skulle udligne deres blodsukker.

- Kort efter får de begge en hjerneblødning. Magnus fejlede ingenting inden, så det er overdosen af glukose, der har gjort ham spastisk lammet. Og vi har fået medhold i, at det helt klart også forværrede Jakobs situation, fortæller Dorte.

Familien er chokeret, men midt i sorgen og et liv, som med ét har ændret sig markant, formår de at finde styrken til at klage over behandlingen. Patientforsikringen tilkender Magnus en mindre erstatning, men familien anker sagen.

- Flere læger udtaler, at der er sket fatal lægesjusk for begge drenge. Vi var forfærdede over afgørelsen og ankede den kort efter for at begge vores drenge kunne få, hvad de har ret til. Der skal gå seks år, før familien endelig i 2003 får medhold i deres klage hos Patientskadeankenævnet:

Ny årelang kamp
'Der er erstatningsgrundlag (...) for den forkerte dosering af glukose til hver af de sagsøgende samt ansvarsgrundlag (...) for tube-dislokering for Jakob Tæbring', hedder det i afgørelsen.

Men Købstædernes Forsikring, som skal udbetale pengene, har ikke tænkt sig bare at hoste op med pengene. De vil endnu engang udsætte familien for en årelang kamp for deres ret og har nu lagt sag an mod Patientskadeankenævnet og Jakob og Magnus.

- Ingen drømmer jo om at få handikappede børn. Når det så oven i købet sker ved en lægelig fejl, og de ikke får en krone, selv om de har ret til det, så føler man sig virkelig trådt på. Hele klagesystemet burde indbringes for Menneskerettighedsdomstolen, siger Dorte opgivende og fortsætter:

- De fleste ville nok have givet op undervejs, og vi har da også haft dage, hvor det hele er blevet for meget. Men vi vil kæmpe for, at klagen bliver hørt og efterlevet, så andre familier ikke skal igennem sådan et mareridt.