Narko - et voksende problem i byggeriet

Byggeriet har efterhånden fået bugt med alkoholproblemerne. I stedet har branchen fået et narkoproblem på hænderne. Se videoen

Følg Samfund

Hovedparten af de kilder, ekstrabladet.dk har talt med, mener, at narkoproblemerne er størst inden for nedrivnings- og stilladsarbejdere.

Men problemet eksisterer tilsyneladende inden for flere faggrupper i byggeriet. Mange i byggeriet er efterhånden klar over, at problemet med narkomisbrug på byggepladserne generelt er voksende. Men kun de færreste vil tale om det.

Og det gør det svært for virksomhederne.

Hold øje med pludselig opstemthed
Hvad kan virksomhederne stille op over for narkomisbrug på arbejdspladsen?

- Virksomhederne skal være opmærksomme på det generelle arbejdsmiljø - og naturligvis være opmærksomme på, hvis en medarbejder virker urimeligt oplagt efter en tur på toilettet, siger kommunikationschefen hos ingeniørvirksomheden Birch & Krogboe, Jacob Michael Lund til ekstrabladet.dk.

Hvordan bør arbejdsgivere tackle ansatte, der tages i misbrug i arbejdstiden?

- Arbejdsgiveren skal først og fremmest være indstillet på at hjælpe den ansatte til at holde op. Enten selvstændigt eller igennem et behandlingstilbud. Desuden skal man prøve at få emnet ud i det fri - også selv om det er svært.

Kokainmisbrug kan ikke lugtes (som øl kan). Er det realistisk at tro, at man kan komme narkomisbruget til livs?

- Man kan påvirke holdningen blandt misbrugerne og deres kolleger, så de ikke opfatter en 'bane' som socialt acceptabelt. Samtidig kan man forebygge ved at have et sundt arbejdsmiljø, der virker både forbyggende og evt. helbredende på problemerne. Mange bruger narko som selvmedicinering i forbindelse med bl.a. stress - der hjælper det at have en aktiv strespolitik. Omvendt er nogle regelrette misbrugere, som har et så højt forbrug, at arbejdsgiver ikke kan gøre det helt store. Det er en opgave for det offentlige og ikke den enkelte virksomhed, siger Jacob Michael Lund.

Send dine egne historier til eb.dk
Ekstrabladet.dk vil meget gerne høre fra ansatte i byggeriet, der enten selv har taget narko i arbejdstiden eller kender til narkomisbrug på byggepladser. Alle historier bliver naturligvis behandlet anonymt. Send din mail til mir@eb.dk.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+