De kaldte mig Satans lakaj

Knækket af faderhuset: Da Steffen mistede sin far som 17-årig, blev han sat i pleje hos Ruth Evensen

Jeg var et nemt offer: Steffen er fortsat et troende menneske, og han har hårdt brug for sin tro efter sine rædselsfulde oplevelser i Faderhuset. (Foto: Linda Johansen)
Jeg var et nemt offer: Steffen er fortsat et troende menneske, og han har hårdt brug for sin tro efter sine rædselsfulde oplevelser i Faderhuset. (Foto: Linda Johansen)
Følg Samfund
- På et tidspunkt gik det op for mig, at det jo slet ikke var Jesus Kristus, men Ruth Evensen, jeg bad til.

Steffen er kun 24 år, men hans liv er allerede ødelagt. Hans perspektiv en førtidspension. 'Personlighedssplittet, alvorligt depressiv med et følelsesliv opfyldt af frygt, depression, raseri og benægtelse,' skriver hans psykolog.

- Det var Faderhuset, der knækkede mig som så mange andre, siger Steffen.

En ung mand, som burde være i fuld fart på vej ud i livet. I stedet henslæber tiden sig i en lille lejlighed med at passe marsvin og holde kæresten i hånden.

Sådan har det været, siden han i 2001 slap ud af kløerne på Faderhuset og dets ophøjede herskerinde, Ruth Evensen, som ifølge adskillige folkekirke-teologer står i spidsen for en af landets mest ekstreme sekter.

Godkendt af kommunen
Alene sognepræst Niels Underbjerg på Østerbro i København har i årenes løb taget imod hen ved 70 nedbrudte unge fra Faderhuset, som han i mange tilfælde har måttet sende direkte videre til behandling på et psykiatrisk sygehus.

De havde typisk været rådvilde unge uden holdepunkt i tilværelsen, da de blev indfanget af Faderhuset til en slavebunden tilværelse med jernhård disciplin, økonomisk udbytning, djævleuddrivelse og ubetinget lydighed over for Ruth Evensen.

- Jeg var et af disse nemme ofre. Min far var netop død. Jeg var 17 år og alene, fortæller Steffen. Hans forældre blev skilt, da han var fire, og han voksede op hos sin far.

Steffen var elev på Samuelskolen, en daværende kristen friskole med Ruth Evensens mand, Knut, som leder. Han tilbød at tage drengen i familiepleje, og Brøndby Kommune godkendte de ekstremt religiøse og fanatiske mennesker som plejefamilie.

Din musik er Satans værk
Drengen holdt det ud i halvandet år, før han brød ud af Faderhuset og familien Evensen og genvandt sin frihed. Præget for livet af det nådesløse regimente i den såkaldt kristne frikirke.

- Rockbandet Metallica er min store lidenskab, men Ruth sagde, deres musik er Satans værk. En aften faldt jeg i søvn til Metallica, men vågnede kort, da der lød et bump i huset. En af de unge piger var styrtet ned ad trappen.

- Ruth sagde, det var Satans værk, og at jeg havde lukket ham ind i huset ved at høre Metallica. Det var altså min skyld, at den unge pige havde slået sig.

Ikke brug for læger
- Jeg havde fået min Metallica-samling af min far, som jo netop var død. Men til sidst fik Ruth mig til at smide hele samlingen ud. Jeg gik helt ned i gulvbrædderne. Lukkede mig inde i 14 dage og blev i min seng.

- I al den tid fik jeg intet at spise, men ingen drømte om at tilkalde en læge. Tror man blot på Gud, mener Ruth ikke, man har brug for læger.

Steffen husker med afsky og stærkt ubehag bønnemøderne og gudstjenesterne i Faderhuset. De foregår med skrål og skrig, og når medlemmerne får kontakt med Helligånden, kommer de i ekstase og bliver blinde for alt andet.

Hystader overså hjertetilfælde
- Da jeg endnu boede hos min far og gik i Samuelskolen, deltog han og jeg i et nytårs-arrangement i Faderhuset. Min far var syg, men de andre fik ham lokket med i et af deres larmende bønnemøder.

- Pludselig kom der en og fortalte mig, at min far var i kontakt med Helligånden. I deres selvtilstrækkelighed havde de slet ikke opdaget, at det, der så ud som ekstase, var et hjertetilfælde. Først da jeg skyndte mig derhen, blev der ringet efter en ambulance.

Det var synet af sin syge og hjælpeløse far blandt de hysteriske Faderhus-medlemmer, Steffen havde på nethinden, når han som medlem af Evensen-familien og Faderhuset mere eller mindre blev tvunget med til menighedens daglige bønne-seancer. Men snød han, blev det værst for ham selv.

De udsatte mig for djævleuddrivelse
- Jeg var luft for Ruth, hvis jeg blev væk. Eksempelvis fra gudstjenesten om søndagen, når jeg havde været i byen natten før. I Ruths øjne var jeg besat af dæmoner. Alle, jeg mødte, begyndte straks at snakke om dæmonerne i mig.

- De udsatte mig også for regulær djævleuddrivelse. Når jeg så bad dem rende og hoppe og ville gå, blev jeg skubbet tilbage.

Ung pige drevet til selvmordsforsøg
Ruth Evensen prædikede blandt andet, at sex uden for ægteskabet var en dødssynd. Det var faktisk ved at koste en ung pige livet, da herskerinden afslørede hende.

- Den unge pige havde været i seng med en af Ruths nære slægtninge. Da Ruth opdagede det, trak hun pigen frem for hele menigheden og kaldte hende en luder. Hendes mandlige slægtning skete der ikke noget med, men efter den oplevelse tog pigen et helt glas Panodil.

- Hun kom heldigvis til udpumpning og blev reddet.

Da Steffen endnu boede sammen med sin stadigt mere plejekrævende far, blev han gode venner med nabofamilien i Brøndby Strand, som hjalp den 17-årige dreng med mange ting.

Forbudt at tage et job
Men Ruth Evensen forbød ham at se mere til sine gamle venner, da han var flyttet ind hos hende.

- Det skete, da min tidligere nabo ville hjælpe mig med at få et job. Han tilbød at følge med mig til arbejdsformidlingen. Da Ruth hørte om det, blev hun meget vred. Jeg skulle tjene Gud alle døgnets 24 timer. Det var ikke Guds bestemmelse med mig, at jeg skulle have et job.

- Jeg ved, at hun også forhindrede mange af de andre unge i Faderhuset i at komme i gang med uddannelse og arbejde, siger Steffen.

Advarsel på dødslejet
I dag fortryder nabofamilien, at den uden videre overlod Steffen til Ruth Evensen. Familien sad med ved bordet, da kommunen traf beslutningen.

- Vi havde fået et nært forhold til Steffen og overvejede at lade ham blive hos os, da hans far var død, men vi havde ikke de praktiske muligheder.

- Noget af det sidste, Steffens far sagde på sit dødsleje, var, at vi under ingen omstændigheder måtte lade Faderkirken få ham. Han havde lugtet lunten.

- Men Steffen selv ville gerne, og dengang anede vi ikke, hvad Faderkirken står for. For os fremstod Evensen-familien og Faderkirken som gode kristne, hvor Steffen ville få det godt.

Ruth Evensen har tidligere meddelt Ekstra Bladet, at hun ikke vil kommentere kritik af Faderkirkens forkyndelse og religiøse metoder.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.