Farligt fyrværkeri i Tivoli

På bare to måneder er 14 mennesker kommet til skade i forbindelse med fyrværkeri-ulykker i Københavns gamle forlystelseshave

’Naajj’, ’iihh’ og ’åhh’ er flere gange i år blevet afløst af smerteudbrud og rædselshyl, når rester fra Tivolis traditionsrige lørdagsfyrværkeri har slået ned blandt publikum.

Tivolisæsonen 2007 er blot to måneder gammel. Men allerede nu har hele 14 Tivoli-gæster måttet under behandling for skader forvoldt af havens farverige fyrværkeri.

Til sammenligning var der i hele 2004-sæsonen 15 registrerede tilfælde af fyrværkeriskader blandt publikum – alle drejede sig om nedfalden aske, der var havnet i øjnene på gæster.

12 øjenskader
2004 er den senest sammenlignelige sæson, da Tivoli sidste år ikke havde lørdagsfyrværkerier fra Koncertsalen, men blot mindre fyrværkerier på Plænen i forbindelse med H.C. Andersen-showet, og i 2005 droppede forlystelsesparken krudtaffyringen på grund af ombygning af Koncertsalen, som lægger tag til affyringen.

I år er første sæson, hvor firmaet Højen & Magic står for affyringen af det nu importerede luftfyrværkeri. Frem til og med 2004 var det fyrværker Lars Barfod, der stod for fyrværkeriet, der blev fremstillet på familiens egen fabrik.

Ifølge Tivolis egne ’sygejournaler’ fra i år har 12 fyrværkeri-tilskuere været forbi havens sygeplejerske for at få øjnene skyllet rene for nedfalden aske fra papiret, der er rundt om krudtet.

Derudover er to gæster blevet sendt på skadestuen – begge efter at være blevet ramt af stykker af vildfarent fyrværkeri med skader på henholdsvis hånden og en forbrænding på kinden samt gnister i øjet.

Raket på afveje
Dette uheld skete lørdag 14. april, dagen efter Tivolis åbning, da en såkaldt hyler eller stryger efter at være blevet sendt til vejrs ramte et andet stykke fyrværkeri og derefter ændrede kurs mod jorden og publikum.

Ifølge Tivolis kommunikationschef Stine Lolk har ingen af de tilskadekomne fået men af ulykken, som politiet efterfølgende har konkluderet var ’et hændeligt uheld’.