De har fyldt os med løgn

Vred mor til 14-årige Niels på flugt

Vrede. Frustration. Afmagt.

Tre følelser, som fhv. skibskok Jette Sølvsteen igen og igen har lagt krop og sjæl til under sin kamp for at 'befri' sin søn fra kommunens tvang.

Den 41-årige kvinde er mor til 14-årige Niels, der igen er på flugt fra politi og kommune, og nu i tre måneder har levet under jorden i Østjylland for at unddrage sig tvangsfjernelse fra sin mor og anbringelse på 'Solhavegård', et socialpædagogisk opholdssted for stærkt belastede unge.

- Kommunen har løjet groft over for mig.

- I det hele tager er sagen fyldt med løgne, siger kvinden, hvis familie, venner og bekendte har dannet et netværk på et halvt hundrede personer: 'Støttegruppen til Niels' Befrielse', som skjuler drengen, giver ham husly på skift og beskytter ham.

Som omtalt fredag blev 14-årige Niels i marts tvangsfjernet fra sin mor og stedfar og stærkt mod sin vilje anbragt på 'Solhavegård' nær Brovst i Nordjylland.

Baggrunden er en årelang strid om bl.a. drengens skolegang. Men også om et påstået omsorgssvigt, der angivelig bragte drengens videre opvækst 'i fare', som to af de ansvarlige politikere i Mariager har udtrykt det over for Ekstra Bladet.

Forkert (I)

I et års tid fra foråret 2000 til april 2001 fik Niels ingen regulær undervisning, fordi drengens mor og de kommunale sagsbehandlere ikke kunne blive enige om, hvilken skole Niels skulle gå på.

Bl.a. derfor besluttede man at fjerne drengen og med politiets hjælp tvangsanbringe ham på 'Solhavegård' - hvorfra den ulykkelige dreng stak af i august.

Siden har netværket af voksne skjult drengen, der er efterlyst af politiet, forskellige steder i Østjylland.

- Ingen af de skoler, som drengen og hans mor ønskede ham anbragt på, ville have ham, hævdede Henning Mogensen (V), formand for kommunens socialudvalg, fredag i avisen.
Men det passer ikke. Heller ikke selv om det står sort på hvidt i en journal i sagens akter hos kommunen.

Ekstra Bladet talte fredag med lederen af heldagsskolen 'Kridthuset' i Mariager, en skole, som både Niels og hans mor bad om at få en plads på.

- Sådan har jeg aldrig hverken sagt eller skrevet, siger Preben Nordestgaard fra 'Kridthuset'.

- Jeg har derimod meddelt, at vi i første omgang gerne ville tage drengen i en tre måneders observationsperiode.
Henning Mogensen svarer på spørgsmålet, om nogen har ført ham bag lyset:

- Det håber og tror jeg nu ikke. Men jeg vil da undersøge det.

Forkert (II)

På samme måde fremgår det i sagens akter hos kommunen, at Niels har været udsat for omsorgssvigt og ifølge psykolog-undersøgelser er 'tidligt følelsesmæssigt skadet'.
Men heller ikke dette holder.

En psykolog-undersøgelse fra den skole, Niels sidst gik på, Oustmølleskolen i Randers, fastslår modsat, at 'Niels er ikke tidligt omsorgssvigtet i betydningen: tidligt skadet'.

- Også denne tilsyneladende uoverensstemmelse må undersøges, siger socialudvalgsformand Mogensen til Ekstra Bladet.

- Men også på andre punkter er Niels og jeg blevet skudt ting i skoene, som ganske enkelt ikke passer. Sagen er manipuleret, for at sagsbehandlerne kunne gennemtrumfe deres vilje: tvangsfjernelse og tvangsanbringelse, mener drengens mor.

- De ville ramme min mor, fordi hun gik så hårdt op imod dem. Det er i det spil, jeg er blevet offer, siger 14-årige Niels, hvis største ønske blot er at få lov til at bo hos sin familie, gå i skole og være sammen med kammerater ligesom andre teenagere.

Indtil videre har striden med kommunen dog henvist ham til et liv som flygtning i daglig frygt for at blive taget af politiet.


0 kommentarer
Vis kommentarer