Den ny Abu Laban

39-år og dansk statsborger: Mostafa Chendid er taxachauffør om dagen og imam om fredagen

Imam Mostafa Chendid kunne ikke holde tårerne tilbage, da han hyldede sin døde ven, imam Abu Laban, ved begravelsen i februar. (Foto: Kristian Linnemann)
Imam Mostafa Chendid kunne ikke holde tårerne tilbage, da han hyldede sin døde ven, imam Abu Laban, ved begravelsen i februar. (Foto: Kristian Linnemann)
Imam Abu Labans afløser, Mostafa Chendid, tjener til føden bag rattet i en taxa, når han ikke er Det Islamiske Trossamfunds nye stemme i København.

Han afviser ikke den kontroversielle sharia-lovgivning, men han forsøger heller ikke at indføre den i Danmark. Ikke desto mindre ser han gerne, at alle kvinder bærer tørklæde – især de muslimske. Han pointerer dog, at det ikke betyder, at utildækkede kvinder er dårlige mennesker.

Imamen mener ikke, at pressen dækkede Muhamed-krisen retfærdigt, og det ser også ud til, at det er slut med Abu Labans åbne tilgang til medierne.

Under Muhamed-konflikten var Mostafa Chendid med i sammenslutningen af muslimske foreninger, der sendte delegationer til arabiske lande for at lægge pres på regeringen og Morgenavisen Jyllands-Posten.

Stolt chauffør
Selvom han har en uddannelse i international business og taler fire sprog – heriblandt engelsk som en indfødt amerikaner – er han stolt af at arbejde som taxachauffør. For hellere chauffør end intet arbejde.

Den blot 39-årige imam træder til, efter tusinder af tilhængere sagde farvel til den afdøde imam Abu Laban i februar. Ligesom sin forgænger foretrækker Mostafa Chendid at tale engelsk, fordi han bedre kan formulere sine tanker på dette sprog.

Integrer jer
Han er erklæret tilhænger af demokrati og betragter det som det bedste, mennesket har opnået indtil videre. Men demokratiet er ikke uden problemer, mener han.

Mostafa Chendid er heller ikke bange for at bruge sin ytringsfrihed og kritiserer de indvandrere, der ikke vil integrere sig i det danske samfund. Negative dele af deres kultur skal de efterlade i deres hjemlande, mener han.

Sammen med sin kone gennem 11 år bor imamen i en to-værelses lejlighed på Nørrebro i København. Livet i Danmark er han glad for – såvel som danskerne.

Flygtede fra streng far
Manden med det danske statsborgerskab og de klare, blå øjne er ikke ulærd. For allerede som lille fulgte han faderens islamiske studier hos de højst lærde i Marokko.

Hans iver efter frihed og materielle goder førte ham fra Casablanca til Danmark i 1990.

Han kom ikke, fordi familien manglede penge; men fordi han flygtede fra sin fars strenge opdragelse. I stedet fandt han islam, og Abu Laban mødte han i løbet af sin første uges ophold i Danmark.
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen