Annonce:
Annonce:

Vi tæsker nazister

Med ondt skal ondt bekæmpes: Den ekstreme højrefløj skal slås ned med vold, siger anti-fascist

Anti-nazister demonstrerer over for nynazister foran retten i Roskilde, hvor nazilederen Jonni Hansen er. Men andre gange går det mere voldeligt for sig, når nazisterne skal have tæsk.
Anti-nazister demonstrerer over for nynazister foran retten i Roskilde, hvor nazilederen Jonni Hansen er. Men andre gange går det mere voldeligt for sig, når nazisterne skal have tæsk.
Annonce:
Følg Samfund

’Nazi-svin!’, råbes der, og så er slagsmålet i gang.

Annonce:

- Vi smutter, så snart de ligger ned. De bliver kørt væk i ambulancer, og vi har erobret gaden igen, siger den 31-årige Jesper.
Han er anti-fascist og har i årevis forsøgt at bekæmpe folkene på den modsatte side af det politiske billede: den yderste højrefløj.

Alarmeret på mobilen
Når nynazister, Dansk Front-tilhængere og medlemmer af Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB) marcherer i gaderne eller deler flyers ud, så går der ikke lang tid, før autonome, anti-fascister og anti-racister samler sig og laver en mod-demonstration. De bliver alarmeret via mobiltelefoner af folk i miljøet eller almindelige borgere, som ved, at venstrefløjen gerne vil vide, når fjenden er på gaden.

Skal væk fra gaden
- 28. juni hørte vi, at de gik rundt inde midt i København. Så samledes vi, tog bestik af situationen, og da de kom ud af en Netto, fik de en røvfuld. De får aldrig en chance for at være forberedte på det, der sker. Det er hverken pænt eller fedt, men det er et nødvendigt onde, fortæller Jesper, som aldrig maskerer sig, når han er ude.

- HVorfor bekæmpe ondt med ondt?

- Vi har ikke altid tid til at reagere med læserbreve eller møder, vi må reagere her og nu for at få dem væk fra gaden. Modsat dem bruger jeg ikke vold for at bekæmpe folk, der ser anderledes ud, muslimer eller jøder.
- Flere af os er blevet truet, fået breve med dødstrusler og er blevet overfaldet i egne hjem. Det kunne vi aldrig finde på. Vi lukker rummet for nazisterne, når de er på gaden, så de ikke kan arbejde, siger Jesper.

- Hvorfor ikke mødes med nazisterne på lige fod så - en mod en?


- Det brokker de sig også over, men det her er ikke nogen gentleman-sport. De skal bare væk fra gaden.

Andre våben
- Det kommer an på, hvad du mener med våben. Vi bruger ikke knive eller pistoler, det lader vi højrefløjen om. Jeg har to gange oplevet at stå over for en nazi med en kniv og en gang over for en, som havde en pistol. Vi kan godt finde på at bruge flasker, men jeg er ikke ude på at skade nogen for livet, siger Jesper, som ikke kan diskutere med nogen, der mener, det er okay at slå millioner af jøder ihjel.
Jesper og hans venner ser med gru på den yderste højrefløj, som vokser i disse år.

- Historisk set har det jo vist sig, hvad de kan føre med sig af terror, angst i samfundet og drab på uskyldige. Det gælder simpelt hen om at få dem stoppet, før de vokser sig for store.
Men volden er ifølge dem selv kun en pct. af den yderste venstrefløjs våben mod fjenderne i den modsatte lejr. Det skal til for at give antiracisterne ro til at arbejde, så de ikke skal bruge energi og kræfter på at være bange for, at nogen vil ødelægge møder og demonstrationer.

Kun skadet en gang
- Jeg har stort set været med siden 1998 ved alle de aktioner, der har været. Og kun en gang er jeg blevet skadet ganske lidt ved øret. Det siger lidt om, hvor mange vi er, og hvor hurtigt vi er væk igen.

Hvad siger dine forældre til, at du deltager i den slags slagsmål?

- De ved det, og de accepterer det, men de er da ikke stolte af det. Omvendt så har de heller ikke ondt af nazierne.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: